Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kinahundetunge

Cynoglossum amabile

Slektsnavnet Cynoglossum er fra gammelgresk kynoglosson, som betyr hundetunge. Muligens en henvisning til bladformen. Artsnavnet amabile betyr elskelig. I Sverige heter planten kinesisk förgätmigei, mens noen engelske navn er Hound’s tongue, Chinese Forget-me Not og Blue Showers..

Hjemsted/Opphav Kinahundetunge har sin opprinnelse fra vestlige Kina og Tibet.

30-50 cm høy, flerårig plante som dyrkes som ettårig i Norge. Opprett, ruhåret plante med, lansettformete blad og blå, hvite eller rosa blomster i toppen av stenglene. Blomstring: juli-september. Bed- og snittplante.

  • Cynoglossum amabile (Kinahundetunge) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

30-50 cm høy, flerårig plante som dyrkes som ettårig i Norge. Opprett, greinet, ruhåret plante med grågrønne, lansettformete blad med en tydelig hovednerve.

Forgemmei-lignende, ca. 1 cm brede, som oftest blå blomster, men sorter med hvite og rosa blomster finnes. Blomstene sitter i glisne knipper i toppen av stenglene. Blomstring: juli-september. Frukta er ei nøtt med pigger.

Vekstkrav

Hundetunge er en plante som vokser godt i de fleste godt drenerte, næringsrike jordarter. En blanding av mold og sand er en gunstig jord. Vokser både i sol og halvskygge.

Bruksområder

Kinahundetunge er en god bedplante sammen med andre sommerblomster. Dessuten er den en god snittblomst. Planten tiltrekker seg bier.

Allergifare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking av kinahundetunge er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kinahundetunge formeres med frø, som kan såes direkte på vokseplassen, og senere tynnes til en planteavstand på 20-30 cm.

 

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss