Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kjempespringfrø

Impatiens glandulifera

Et synonymt navn Impatiens roylei. Slektsnavnet Impatiens betyr ømtålelig, og viser til frøkapslene som sprekker og slynger ut frøene ved den minste berøring (springfrø). Artsnavnet glandulifera betyr som har kjertler, av lat. glandulae, som betyr kjertel. Planten har kjertler som sitter i bladfestene. I England kalles planten Himalayan balsam.

Hjemsted/Opphav Kjempespringfrø hører opprinnelig til i Himalaya, hvor den finnes mest i fuktig jord.

100-150 cm høy, ettårig sommerblomst med en kraftig, opprett, skjør stengel, mørkegrønne, lange, spisse blad og rosa blomster i glisne klaser, fra juli til frosten. Blomsten har en honningspore som gir den duft. Bedplante. Dessverre er planten svartelistet i Norge på grunn av stor spredningsevne.

  • Impatiens glandulifera (Kjempespringfrø) Foto: NIBIO.no

Plantebeskrivelse

100-150 cm høy, ettårig plante med en opprett, kraftig, skjør, saftig stengel, som er oppsvulmet ved leddene. Mørkegrønne, 5-20 cm lange, spisse blad.

Rosa blomster som henger i glisne klaser fra bladfestene på stenglenes øvre deler. Blomsten er utstyrt med en honningspore, som gir den duft. Blomstring: juli-frosten. Frukta en kapsel.

Vekstkrav

Kjempespringfrø trives bra på de fleste jordtyper, men jorda bør være jevnt fuktig, men veldrenert.

Bruksområder

Kjempesspringfrø egner seg best i bed sammen med andre planter, på grunn av sin høyde.

Allergifare

Impatiens er en allergivennlig plante for allergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Kjempespringfrø formeres med frø, som såes direkte på vokseplassen.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss