Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Klokkeranke

Cobaea scandens

Slektsnavnet Cobaea er etter pater B. Cobo, en jesuitt og forskningsreisende i Amerika på 1600-tallet. Artsnavnet scandens betyr klatrende. I Sverige heter planten klockranka og i England heter brukes navnet Cup and saucer-vine.

Hjemsted/Opphav Klokkeranke er viltvoksende i Mexico.

5-6 m høy, flerårig, hurtigvoksende klatreplante, som dyrkes som en ettårig i Norge. Likefinnete blad med klatretråder og store, blåfiolette blomster på lange skaft, fra juli til september. Klatreplante for en lun, varm plass.

  • Cobaea scandens (Klokkeranke) Foto: identify.plantnet.org

Plantebeskrivelse

5-6 m høy, flerårig, hurtigvoksende klatreplante, som kan dekke en stor flate, men som i Norge dyrkes som ettårig. De friskt grønne bladene er sammensatte og likefinnete med 2-3 bladpar og et endesmåblad, som er omdannet til en klatretråd.

Store, opptil 7 cm lange, blåfiolette, klokkeformete blomster, som sitter på opptil 15 cm lange skaft, og som dannes i bladhjørnene. Det finnes også en sort med hvite blomster. Blomstring: juli-september. Frukta er en kapsel med tre rom.

Vekstkrav

Klokkeranke trives best i en jevnt fuktig, men veldrenert, relativt næringsrik, humusrik, sandblandet jord, i sol og halvskygge. For sterk gjødsling gir sterk bladvekst og lite blomster. Planten tåler dårlig tørke. Regelmessig vanning i tørre perioder er viktig.

Bruksområder

Cobaea bør plantes inntil en vegg på en altan, terrasse eller lignende steder hvor den trenger oppstøtting til i et espalier, o.l. Planten er ikke alltid like enkel å få til å blomstre, men bladverket er vakkert og frodig med stor dekorasjonsverdi.

Allergifare

Hos Cobaea finnes ikke opplysninger om helseproblemer ved dyrking. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Cobaea formeres med frø. Til vanlig dyrkes planten som en utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss