Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Knerisp («Statice»)

Limonium sinuatum

Slektsnavnet Limonium kommer fra gresk leimonion, engplante. Artsnavnet sinuatum betyr buktede blad. I Sverige kalles planten blårisp, og i England brukes navnet wavyleaf sea lavender.

Hjemsted/Opphav Knerisp er viltvoksende i Middelhavsområdet, sørlige Portugal og Sahara.

50-80 cm høy, 2-årig plante som dyrkes som ettårig, med opprett, tynne, vingekanta stengler, lyreforma, fjørdelte blad i rosett og blå blomster i greina blomsterstander fra juli til september. God til tørking og snitt.

  • Limonium sinuatum (Knerisp) Foto: Gardenia.net

Plantebeskrivelse

50-80 cm høy, 2-årig plante som dyrkes som en ettårig plante med opprett, tynne, vingekantete stengler, lyreformete og fjørdelte rosettstilte blader.

Mange små, duftende, blomster, sitter samlet i sterkt greinete blomsterstander. Blomsten som egentlig er hvit, er omgitt av blåfargete begerblader. Blomsten har et hinneaktig begerrør som ofte er farget, 10 pollenbærere og 5 grifler. Kronbladene er uvarige og svært dypt delt. I senere tid er det kommet nye sorter med hvite, gule og rosa farger. Blomstring: juli-september. Frukta er en nøtt, som er innelukket i det varige begeret.

Vekstkrav 

Knerisp trives godt på veldrenerte, gjerne i jord som er en blanding av mold- og sand.

Bruksområder

Limonium er ideelle planter til tørking og snitt, men planten egner seg også godt i blomsterbed sammen med andre blomster. Høsting av blomster til tørking bør skje når blomstene har åpnet seg.

Allergi- og giftfare

Den delen av hinnebegerfamilien som Limonium tilhører, inneholder ingen farlige giftstoffer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Limonium formeres frø. Selv om frøet kan sås direkte på vokseplassen, så er det en sikrere måte å så inne, eks. i potter, og senere plante utplantingsplanter på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

 

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss