Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kornvalmue

Papaver rhoeas

Synonyme navn er Papaver insignitum, Papaver intermedium og Papaver roubiaei. Slektsnavnet Papaver det klassiske latinske navnet for valmue. Artsnavnet rhoeas kan stamme fra greske rhoias, som er navn på planten granateple, som trolig viser til blomsterfargen. I Sverige kalles planten kornvallmo, mens i England brukes navn som corn poppy og field poppy.

Hjemsted/Opphav Kornvalmue har sin opprinnelse i Sør-Europa, Nord-Afrika og fra tempererte områder i Asia.

30-70 cm høy, ettårig, opprett, stivhåret sommerblomst med mørkegrønne, parflikete blad og hvite, rosa eller røde blomster (etter sort) fra juni til august. Planten inneholder en hvit melkesaft som er svakt giftig. God plante i blomsterenger.

  • Papaver rhoeas (Kornvalmue) Foto: solhatt.no

Plantebeskrivelse

30-70 cm høy, ettårig plante, med en tynn, opprett og godt forgreinet stengel med stive hår som står rett ut. Mørkegrønne blad, hvor de nedre bladene er stilkete og fjærflikete med smale, tannete avsnitt, mens de øvre bladene er sittende og har tre tannente bladfliker. Hele planten inneholder en hvit melkesaft som er svakt giftig, og som skilles ut om planten skades.

Blomsterstenglene som vokser ut fra bladhjørnene er lange. De har først en hengende blomsterknopp, som etterfølges av en 4-10 cm bred blomst i en hvit, rosa eller rød farge (etter sort). Det finnes også sorter med fylte blomster. Kronbladene har en mørk flekk ved basis. Det grønne begeret består av to båtformete og hårete begerblad som raskt faller av. Tallrike pollenbærere, som er like lange som fruktemnet, er som regel blålig svarte. Blomstringa skjer fra juni til august. Friske blomster har en opiumslignende duft, som forsvinner når blomstene tørker. Ovale, 1-2 cm lange, hårløse kapselfrukter (lokkapsler) med mange frø.

Vekstkrav

Kornvalmue vokser bra på de fleste jordarter, men trives best i en veldrenert, jevnt fuktig, ikke for næringsrik, sandblandet, moldjord, på en solrik plass.

Bruksområder

Kornvalmue egner seg best i blomsterenger og naturlignende bed.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking, er ikke kjent. Men spising av deler av planten kan gi forgiftningssymptomer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kornvalmue formeres med frø, som sås direkte på vokseplassen. Passende avstand etter tynning er 10-15 cm. Planten sår seg lett.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss