Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Middagsblom

Dorotheanthus bellidiformis

Synonyme navn: middagsdorothea, dorothea, solblomst og Mesembryanthemum crinifolium. Slektsnavnet Dorotheanthus betyr ”signalblomst”, sannsynlig på grunn av blomstene som lyser opp på voksestedet når de åpner seg og bladenes glitrende hår (papiller). Artsnavnet bellidiformis betyr blad som Bellis (tusenfryd), og bladene ligner denne. I Sverige kalles planten stor dorotheablomma og et par engelske navn er Livingstone Daisy og Iceplant.

Hjemsted/Opphav Middagsblomsten kommer opprinnelig fra Kapp-provinsen i Sør-Afrika.

Teppedannende sommerblomst med tykke, kjøttfulle stengler og blad med glitrende hår. Enkle korgblomster i lysende fargenyanser i hvit, gul, oransje, rosa og rød.

  • Dorotheanthus bellidiformis (Middagsblom) Foto: theoriginalgarden.com

Plantebeskrivelse

10-15 cm høy, ettårig sommerblomst med krypende vekst (teppedannende). Tykke, greinete, kjøttfulle stengler og blad. Egg- eller spadeformete, stengelomfattende, 6-12 cm lange blad med bølget kant. Planten er tett besatt med papiller som blinker som iskrystaller. Enkle korgblomster med trådformete kronblad i fargenyansene rød, rosa, gul, oransje og hvit, i klare og lysende farger. Blomstring fra juli til august.

Vekstkrav

Middagsblomst trives best i tørr, lett og veldrenert jord i full sol. Siden blomstene åpner seg bare i sol, bør de ikke stå i skygge fra andre planter. Tåler ikke å stå fuktig.

Bruksområder

Dorotheanthus egner seg best til utplanting i grupper i bed. Videre er de utmerkede planter til steinparti og til å fylle huller mellom fjellhageplanter. Kan også brukes som kantplanter i kasser og urner. Planteavstand i gruppe: 25 cm.

Allergifare

Dorotheanthus er en allergivennlig slekt for allergikere. Rapporter om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Middagsblomst formeres med frø. Planten har ca. 3300 frø pr. gram, og 0,5 g frø gir ca.1000 planter. Ved 18 o C spirer frøet etter 2-3 uker. Kulturtiden er ca. 60-70 døgn ved 18-15 grader. Hos oss dyrkes middagsblomst som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss