Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Pletter i luften/Muehlenbeckia

Muehlenbeckia complexa

Slektsnavnet Muehlenbeckia er etter en fransk botaniker ved navn Henri Gustave Muehlenbeck (1798-1845). Artsnavnet complexa betyr komplekst, sammensatt. I England brukes blant annet navn som small-leaved Pohuehue og Maidenhair Vine.

Hjemsted/Opphav Planten finnes utbredt i New Zealand og Australia.

Lav, ettårig, kraftigvoksende bladplante med hengende vekst. Små runde blad og uanselige blomster. God ampel- og bunndekkeplante. Brukes også som potteplante.

  • Pletter i luften (Muehlenbeckia complexa)

  • Pletter i luften (Muehlenbeckia complexa)

  • Pletter i luften (Muehlenbeckia complexa)

Plantebeskrivelse

Hengeplante med tynne stilker og tynne, runde blader. Hos oss dyrkes planten en innendørs slyngplante (bladplante), som vi bruker ute som en sommerblomst. Selv om planten sies å tåle 4-5 minusgrader, så greier den ikke å overvintre hos oss. Små og grønne, uanselige blomster. Planten får spiselige frukter, men siden det må en hann- og hunnplante til for at den skal sette frukt, danner den sjelden eller aldri frukter.

Vekstkrav

Muehelenbeckia trives best i jevnt fuktig, men veldrenert jord. Blir den så tørr at potta kjennes lett ut, må den få vann med en gang. Bladene og stilken er så tynne at den ikke har noe vannlager. Siden planten tørker fort ut, bør den ikke stå i direkte sol inne. På den annen side må den heller ikke stå våt. Står det igjen vann i potta etter et kvarters tid, må det helles av. I den lyse årstiden vokser Muehlenbeckia fort, og bør få gjødsel ca. annenhver uke. Langtidsgjødsel virker også fint. Planten tåler å klippes ned om det er ønskelig. En enkel frostnatt eller litt snø er ingen katastrofe, men den tåler ikke frost i jorda.

Bruksområder

Pletter i luften er en svært god ampelplante, så vel inne som potteplante og ute som en plante i en ampel, urne eller verandakasse. Planten er også en god bunndekkeplante. Fra Auatralia opplyses det at planten også blir brukt til å binde sand og forhindre erosjon.

Allergifare

Litteraturopplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hos oss er det vanlig å kjøpe ferdige planter, men det går fint an å dele den og ta stiklinger.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss