Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktarve

Anagallis monelli

Et synonymt navn er nonsblom. Slektsnavnet Anagallis kommer av agallein, som betyr smykke, pryde. Artsnavnet monelli er etter en person ved navn Monell. Engelske navn på planten er Flaxleaf Pimpernell og Blue Pimpernell.

Hjemsted/Opphav Praktarve er viltvoksende i sørvestre deler av Europa og i Nord-Afrika.

20-30 cm høy, flerårig plante som dyrkes som en ettårig sommerblomst hos oss. Planten har tallrike stengler, greiner som kryper langs bakken og intens blå blomster som sitter i bladhjørnene. Blomstring fra juli til frosten. Plante for bed, ampler og krukker.

  • Anagallis monelli (Praktarve) Foto: swbiodiversity.org

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy flerårig plante som dyrkes som en ettårig sommerblomst hos oss. Praktarve danner flere stengler fra basis, noe som gjør den til en bred og fyldig plante. Grenene som vokser langs med jorda, kan bli 50 cm lange. De smale, kransstilte, helrandete bladene, er 1-2 cm lange og knapt 0,5 cm brede.

Intense blå blomster, 1,5-2,5 cm brede, som sitter i bladhjørnene, fra tidlig sommer til frosten kommer. Frukta er en kapsel. Det finnes også sorter med hvite og røde blomster.

Vekstkrav

Praktarve trives godt i en veldrenert, sandblandet moldjord som holder på fuktigheta, i full sol. Vanning ved langvarig tørke.

Bruksområder

Praktarve er en vakker plante både i bed, i ampler og i alle typer krukker.

Allergifare

Det er ikke påvist noen helsemessige problemer ved dyrking av praktarve.

Formering

Praktarve formeres med frø, som kan såes direkte på vokseplassen. Frøene spirer i løpet av 3 uker.

Sort

Anagallis monelli ‘Skylover’ har større blomster enn arten.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss