Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktlobelia

Lobelia x speciosa

Slektsnavnet Lobelia har sitt opphav fra den belgisk-engelske botanikeren Matthias de L’Obel (død 1849). Artsnavnet speciosa betyr fornem, edel, skjønn. På svensk kalles planten rabattlobelia, mens et engelsk navn er Cardinal Flower.

Hjemsted/Opphav Praktlobelia er en hybridgruppe (krysninger) mellom artene Lobelia cardinalis og Lobelia siphilinea.

50-100 cm høy, opprett, flerårig plante som dyrkes som en ettårig sommerblomst. Grønne, lansettformete blad og blomster i røde nyanser som sitter i akslignende blomsterstander i toppen av stenglene, fra juli til september. Bed- og snittplante.

  • Lobelia x speciosa (Praktlobelia) Foto: Gardenia.net

Plantebeskrivelse

50-100 cm høy, opprett, flerårig plante som i Norge dyrkes som en ettårig sommerblomst. Skruestilte, grønne, lansettformete blad og ganske store blomster i ulike rødnyanser (etter sort), som sitter i akslignende blomsterstander i toppen av stenglene.

Blomstring: juli-september. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav

Lobelia vokser bra i nesten all slags jord, men trives best i en god, jevnt fuktig, næringsrik og moldholdig jord.  Både blomstermengden og blomsterfargen blir best på en solrik plass. Vanning må til i tørkeperioder. Gjødsles om våren. På vindutsatte steder kan det bli behov for oppstøtting.

Bruksområder

Praktlobelia egner seg godt i bed og kasser, i tillegg til at den er en vakker snittblomst.

 Allergifare

Lobelia er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Lobelia x speciosus formeres med frø, som må såes inne og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

Sorter

Praktlobelia ‘Compliment Scarlet’ (Lobelia x speciosa ‘Compliment Scarlet), er en god, gammel sort med skarlagensrøde blomster.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss