Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktpetunia

Petunia x atkinsiana

Synonyme navn er hagepetunia og Petunia x hybrida. Slektsnavnet Petunia kommer av brasilianske petun, som betyr tobakk. Bladene ligner på tobakksbladet. Artsnavnet hybrida betyr hybrid, krysning. Både i Sverige og i England blir planten kalt petunia. Det norske navnet praktpetunia er et samlenavn for sorter som er i handelen.

Hjemsted/Opphav Petunia er en slekt hvor det har vært arbeidet intenst over hele verden, ikke minst i USA, for å få fram nye kultivarer (navnesorter). Av innblandete arter i foredlingen er Petunia axillaris og Petunia integrifolia, som begge har sitt opphav i Sør-Amerika.

Sommerblomst med kompakt, opprett eller noe utbredt vekst, grålige, tetthårete, klebrige blad og traktformete blomster i nesten alle tenkelige fargenyanser. Blomstring fra utplanting til september.

  • Petunia x hybrida - Praktpetunia

  • Petunia x hybrida - Praktpetunia

  • Petunia x hybrida - Praktpetunia

  • Praktpetunia (Petunia x hybrida)

  • Praktpetunia (Petunia x hybrida)

  • Fylt praktpetunia (Petunia x hybrida)

  • Praktpetunia (Petunia x hybrida)

Plantebeskrivelse

15–30 cm høye sorter av sommerblomster med kompakt, opprett eller noe utbredt vekst. De dyrkes som ettårige sommerblomster, selv om de er flerårige. Sortene er ikke herdige nok til å overvintre utendørs hos oss. Stenglene er kjertelhåret og noe klebrige. Grålige, tetthårete blad. Traktformete, enkle, fylte eller frynsete blomster i blå, rosa, røde, lilla, hvite eller gule farger i alle tenkelige nyanser. Også tofargete. Blomstring fra juni til september. Knoppstadiet har vridd krone. Blomsten har en særegen lukt.

Vekstkrav

Petunia trives best i næringsrik, lett og veldrenert moldjord i sol eller halvskygge. Plantebedet kan forbedres ved tilsetning av veksttorv. Husk at også krukker og kasser trenger drenering i bunnen. I lengre tørkeperioder bør det vatnes, særlig på godt sandholdige jordarter. Må gjødsles regelmessig. Storblomstret petunia tåler lite regn før de blir stygge, mens småblomstret petunia er langt sterkere mot regn.

Bruksområder

Petunia er vår viktigste sommerblomst, og den dyrkes på grunn av at den blomstrer hele sommeren med store og fargerike blomster. Praktpetunia egner seg svært godt i bed og om den får utgjøre et større felt. Blomstene vil alltid være dominerende i forhold til bladverket hos Petunia. Planteavstand: 30 cm. Men den brukes også i ulike kasser og urner.

Allergi- og giftfare

Petunia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved hobbydyrking av petunia er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Praktpetunia formeres med frø, Et gram frø inneholder ca. 8000 frø, og det trengs ca. ¼ gram frø til 1000 planter. Spiretid på lys plass er 1 – 2 uker ved 20 – 22 oC. Kulturtid er ca. 80 døgn ved 15-18 grader. Hos oss dyrkes den som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over.

Sortsgrupper av petunia

Slekta Petunia gir mange muligheter for utvalg, og etter hvert er sortene blitt så mange at de må grupperes for oversiktens skyld. Etter voksemåten og blomstens form og størrelse, er det nå vanlig å dele praktpetunia i storblomstrete og småblomstrete sorter, foruten hengepetunia.

Gode sortsserier av storblomstrete praktpetunia (blomster 5-8 cm brede) er bl.a. nana ’Grandiflora’ -sorter og gode sortsserier avb småblomstrete praktpetunia (blomster inntil 5 cm brede) er bl.a. nana ’Multiflora’- sorter og nana ’Milliflora’ – sorter.  

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss