Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prakttrompet

Salpiglossis sinuata

Slektsnavnet Salpiglossis er gresk fra salpinx, trompet, rør og glossa, tunge, som henviser til blomsterkronas form. Artsnavnet sinuata, musørelignende blad. I Sverige heter planten trumpetblommak, mens vanlige engelske navn er painted tongue og velvet trumpet flower.

Hjemsted/Opphav Prakttrompet er opprinnelig fra Chile, Bolivia og Peru.

Høy sommerblomst med en tettgreina, åpen vekst, smale, lysegrønne blad og store, trompetformete blomster i mange fargenyanser. Blomstring fra juli til september. God i bed og store potter.

  • Prakttrompet (Salpiglossis sinuata)

Plantebeskrivelse

50-70 cm høy, rikt forgreinet, spinkel, ettårig plante, med en åpen vekst. Smale, lysegrønne, klebrige og hårete blad. Trompetformete, 5 cm brede blomster i mange fargenyanser. Ensfargete finnes, men de fleste har årer og tegninger i andre farger på ensfarget bunn. De mest vanlige farger er nyanser fra hvitt til blått, lilla, brunrødt, rødt og gult. Blomstring fra juli til september.

Vekstkrav

Prakttrompet trives best i en veldrenert, moldrik, næringsrik jord i full sol på en lun vokseplass. Jorda på vokseplassen kan forbedres ved innblanding av veksttorv. Den sturer og blir mindre pen i regnværsperioder.

Bruksområder

Prakttrompet brukes mest i blomsterbed og i store potter. Planteavstand: 25 cm. Også en god snittblomst.

Allergifare

Salpiglossis er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Prakttrompet formeres med frø. En typisk utplantingsplante, men på de beste stedene i landet kan den sås direkte på vokseplassen.

Sorter

Det finnes mange sorter. Sorten ‘Chocolate, er en litt annerledes sort, med mørkt rødbrune blomster.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss