Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prakttrompet

Salpiglossis sinuata

Slektsnavnet Salpiglossis er gresk fra salpinx, trompet, rør og glossa, tunge, som henviser til blomsterkronas form. Artsnavnet sinuata, musørelignende blad. I Sverige heter planten trumpetblommak, mens vanlige engelske navn er painted tongue og velvet trumpet flower.

Hjemsted/Opphav Prakttrompet er opprinnelig fra Chile, Bolivia og Peru.

Høy sommerblomst med en tettgreina, åpen vekst, smale, lysegrønne blad og store, trompetformete blomster i mange fargenyanser. Blomstring fra juli til september. God i bed og store potter.

  • Prakttrompet (Salpiglossis sinuata)

Plantebeskrivelse

50-70 cm høy, rikt forgreinet, spinkel, ettårig plante, med en åpen vekst. Smale, lysegrønne, klebrige og hårete blad. Trompetformete, 5 cm brede blomster i mange fargenyanser. Ensfargete finnes, men de fleste har årer og tegninger i andre farger på ensfarget bunn. De mest vanlige farger er nyanser fra hvitt til blått, lilla, brunrødt, rødt og gult. Blomstring fra juli til september.

Vekstkrav

Prakttrompet trives best i en veldrenert, moldrik, næringsrik jord i full sol på en lun vokseplass. Jorda på vokseplassen kan forbedres ved innblanding av veksttorv. Den sturer og blir mindre pen i regnværsperioder.

Bruksområder

Prakttrompet brukes mest i blomsterbed og i store potter. Planteavstand: 25 cm. Også en god snittblomst.

Allergifare

Salpiglossis er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Prakttrompet formeres med frø. En typisk utplantingsplante, men på de beste stedene i landet kan den sås direkte på vokseplassen.

Sorter

Det finnes mange sorter. Sorten ‘Chocolate, er en litt annerledes sort, med mørkt rødbrune blomster.