Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prydtobakk

Nicotiana x sanderae

Synonyme navn er Nicotiana x hybrida hort. og vingetobakk. Slektsnavnet Nicotiana er etter Jean Nicot, en diplomat som introduserte planten i Frankrike i 1560. I Sverige heter planten blomsterttobak, mens noen engelske navn er Jasmine Tobacco, Winged Tobacco og Tanbaku.

Hjemsted/Opphav Prydtobakk er et hybridkompleks (krysninger) med Nicotiana alata, Nicotiana forgetiana og andre arter som har sin opprinnelse i Sør-Afrika.

Sommerblomst med opprett, tettgreina vekst, store, lyst grønne blad og trompetformete blomster i flere farger. Blomstring fra juni til september.

  • Nicotiana hybrida

  • Nicotiana hybrida

  • Nicotiana hybrida

Plantebeskrivelse

25-80 cm høy sommerblomst, som egentlig er flerårig, men da den ikke er herdig nok til å overvintre utendørs hos oss, dyrkes den som en ettårig plante. Stivt opprett, tettgreina, kjertelhåret plante med ovale, lyst grønne, opptil 15 cm lange blad. Trompetformete, hvite, røde, rosa, lilla og gulgrønne blomster i mange nyanser, fra juni til september. Blomstene, som bare er fullt utsprunget om kvelden og natta, har en sterk, nesten bedøvende lukt.

Vekstkrav

Prydtobakk trives best i en veldrenert, godt moldholdig, næringsrik jord i full sol. Jorda på vokseplassen kan forbedres ved innblanding av torv. Den tåler en god del regn og dårlig vær uten å ta nevneverdig skade.

Bruksområder

Nicotiana dyrkes på grunn av sine flotte blomster. Brukes mest i bed hvor flere plantes sammen i en gruppe. De høge sortene er gode bakgrunnsplanter i en sommerblomstbed. Planteavstand i gruppe: 40 cm. Men den egner seg også til planting i kasser, kummer og lignende steder.

Allergifare

Nicotiana er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer ved utendørs dyrking er ikke kjent. Men duftende former kan skape ubehag for enkelte innendørs. Alle deler av plantene, unntatt modne frø, er sterkt giftige. Bør ikke plantes i barnemiljøer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Prydtobakk formeres med frø. Planten har ca. 6.300 frø per gram, 0,25 g frø gir ca. 1000 planter. Ved 18-20 o C spirer frøet etter 1-2 uker. Kulturtiden er ca. 50 døgn ved 15 grader. Hos oss dyrkes den helst som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over. Men på gode steder kan den også sås direkte på vokseplassen.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss