Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rosepelargonium

Pelargonium graveolens

Synonyme navn er rosengeranium, muskatpelargonium og Pelargonium x graveolens. Slektsnavnet Pelargonium kommer fra gresk pelagos, som betyr stork, og som viser til nøttefruktens utvekst som ligner et storkenebb. Mange eldre kaller feilaktig slekta for Geranium, som den tilhørte langt tilbake i tid. Artsnavnet graveolens betyr sterktduftende. På svensk kalles planten rosengeranium, mens noen engelske navn er Rose, Old fashion rose geranium, Sweet scanted geranium og Lemon-scanted geranium.

Hjemsted/Opphav Rosepelargonium kommer opprinnelig fra Sør-Afrika.

30-60 cm høy, alltidgrønn, flerårig busk som i Norge dyrkes som en ettårig plante. Opprett, greinet plante med dekorative, dypt flikete blad og blekrosa blomster fra juni til frosten. Planten har en særegen duft av muskat. Rabattplante i bed, potter og kasser. Brukes også som potteplante.

  • Pelargonium graveolens (Rosepelargonium) Foto: wildflowernursery.co.za

Plantebeskrivelse

30-60 cm høy, flerårig busk som ikke kan overvintre på friland i Norge, men som i Norge brukes som potteplante og en ettårig utplantingsplante. Greinet, opprett plante med dekorative, alltidgrønne, blågrønne, håndlappete blad som er dypt innskåret og håret på begge sider. Planten har en særegen aromatisk duft av muskat.

Blekrosa blomster med en purpurfarget flekk på de øverste kronbladene. Blomstene er uregelmessige med 5 kronblad, hvor de to øvre ofte er sterkere farget enn de tre nedre, som er smalere. 10 pollenbærere. Griflene er vokst sammen til et karakteristisk nebb. Det øvre begerblad har ved grunnen en honningspore. Blomstring: juni-oktober. Nøttefrukter.

Vekstkrav

Rosepelargonium trives best i næringsrik, sandblandet moldjord som er veldrenert, på en lun, solrik plass. Planten krever en god og regelmessig tilgang på vann.

Bruksområder

Rosepelargonium egner seg til planting i bed, potter, urner og kasser i hager og anlegg, eller i en frostfri vinterhage hvor den kan overvintre. Den er også mye brukt som potteplante.

Allergi- og giftfare

Pelargonium er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Men plantesaften inneholder giftstoffer som kan gi hudproblemer ved direktekontakt. Mer vanlig er det at stueplanter av Pelargonium kan lage problemer av varierende intensitet hos astmatikere og allergikere på grunn av duften fra bladverket. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Rosepelargonium formeres vegetativt med stiklinger som gror villig. Hos oss dyrkes den som en utplantingsplante, det vil si at den plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss