Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Skogtobakk

Nicotiana sylvestris

Et synonymt navn er dufttobakk. Slektsnavnet Nicotiana er etter Jean Nicot, en diplomat som introduserte planten i Frankrike i 1560. Artsnavnet sylvestris betyr som vokser i skog. I England brukes navn som woodland tobacco, flowering tobacco og South American tobacco.

Hjemsted/Opphav Skogtobakk kommer opprinnelig fra Argentina.

120-150 cm høy, flerårig plante som i Norge dyrkes som ettårig. Opprett, kraftig plante med nesten sittende blad i en rosett ved basis. Trompetforma, hengende, duftende hvite blomster fra juli-september. Blomstene dufter mest om natta.

  • Nicotiana sylvestis (Skogtobakk) Foto: selectseeds.com

Plantebeskrivelse

120-150 cm høy, flerårig plante som dyrkes som ettårig i Norge. Opprett, kraftigvoksende plante med skruestilte nesten sittende blad i en rosett ved basis.

Lange, hvite, trompetformete, hengende blomster i tette hoder på stenglene. Blomstene dufter sterkt, særlig om natta. Blomstring: juli-september. Frukta er en kapsel med mange små frø.

Vekstkrav

Skogtobakk trives best i en veldrenert, godt moldholdig, næringsrik jord i full sol. Jorda på vokseplassen kan forbedres ved innblanding av torv. Den tåler en god del regn og dårlig vær uten å ta nevneverdig skade.

Bruksområder

Nicotiana dyrkes på grunn av sine flotte blomster. Brukes mest i bed hvor flere plantes sammen i en gruppe. Planteavstand i gruppe: 40 cm. Men planten er også en vakker solitærplante.

Allergi- og giftfare

Nicotiana er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer ved utendørs dyrking er ikke kjent. Men duftende former kan skape ubehag for duftoverfølsomme personer innendørs. Alle deler av plantene, unntatt modne frø, er sterkt giftige. Bør ikke plantes i barnemiljøer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Nicotiana formeres med frø. Hos soss dyrkes den helst som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss