Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Småblomstret begonia ‘Flamboyant’

Begonia multiflora ‘Flamboyant’

Synonyme navn er: Begonia 'Flamboyant', Begonia x tuberhybrida 'Flamboyant' og Tuberhybrida begonia 'Flamboyant'. Slektsnavnet Begonia stammer fra franskmannen Michel Bégon (1638-1710), som var generalintendent for den franske kolonien San Domingo (nå Haiti). Navnet multiflora betyr med mange blomster.

Hjemsted/Opphav Småblomstret begonia er et samlenavn for flere sorter, som alle får mange små blomster. De fleste sortene stammer fra arten B. davisii Veitch ex. Hooker f, som er hjemmehørende i Bolivia og Peru.

Sommerblomst med knollformet rot, buskaktig, greinet vekst, alltidgrønne blad og små, ildrøde blomster i store mengder hele sommeren. God plante for ampler og kasser.

  • Småblomstret begonia 'Flamboyant'

  • Begonia 'Flamboyant'

  • Begonia 'Flamboyant'

  • Begonia 'Flamboyant'

  • Begonia 'Flamboyant'

  • Begonia 'Flamboyant'

  • Begonia 'Flamboyant'

  • Begonia 'Flamboyant'

  • Begonia multiflora 'Orange Drops' (Småblomstret knollbegonia)

  • Begonia multiflora 'Orange Drops' (Småblomstret knollbegonia)

Plantebeskrivelse

15-25 cm høy sommerblomst med, buskaktig, greinet vekst og alltidgrønne blad.  Fellestrekk ved knollbegonia er den flerårige, knollformete rotstokken, som har sin hviletid i vinterhalvåret og den ettårige, overjordiske stengelen som visner ned om høsten. Den har mange små, sterkt røde blomster, og er svært riktblomstrende gjennom hele sommeren.

Vekstkrav

Småblomstret begonia er en plante som trives best i noe fuktig, næringsrik, sandholdig, humusrik, godt drenert jord i sol og halvskygge. Aller best trives den i jord med nøytral eller svakt sur pH. Planten tåler bra med regn og den vokser godt i selv i kalde og fuktige somrer. Regelmessig gjødsling øker blomstermengden.

Bruksområder

Småblomstret begonia egner seg godt til dyrking i ampler, plantetårn, kasser og bed. Trondheim bydrift bruker den i sine anlegg i byen med stort hell. Planteavstand i bed: 25-30 cm. Dersom visne blomster plukkes bort, blir blomstringen rikere og lengre. Planten bør vannes i tørkeperioder.

Allergifare

Begonia kan forårsake hudproblemer (dermatitt) ved nærkontakt av enkelte arter, men ikke hyppig. Innendørs kan Begonia forårsake overfølsomhetsreaksjoner i slimhinner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Småblomstret begonia formeres i dag mest med stiklinger og som utplantingsplante, som plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over. Men deling av knoller er også mulig. Plantene danner knoll på høsten når dagene blir korte, og når bladene fryser seint på høsten, kan knollene tas opp og overvintres frostfritt. Ofte blir knollene for små til å klare overvintringen. Knoller er også å få kjøpt.

Andre gode sorter av småblomstret begonia

Begonia x multiflora ‘Orange Drops’ er en robust, riktblomstrende begonia med fine oransje blomster, som trives godt selv i kalde og fuktige somrer. Egner seg godt til planting i tårn, ampler, fat og potter. Se bilde over fra Trondheim Bydrift.

Begonia x multiflora ‘Richard Galee’, har mange små, guloransje blomster. og er svært riktblomstrende gjennom hele sommeren.

Begonia x multiflora ‘Frau Helen Harms’, har fylte, mørkegule blomster. Sorten er svært riktblomstrende gjennom hele sommeren.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss