Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sommerfloks

Phlox drummondii

Slektsnavnet Phlox kommer fra gresk phlogos, som betyr flamme,fakkel og som viser til de sterke blomsterfargene til planten. Artsnavnet drummondii er etter en engelsk botaniker og plantesamler ved navn J. R. Drummond (1851-1921). I Sverige kalles planten sommarflox, mens det engelske navnet er Annual Phlox.

Hjemsted/Opphav Sommerfloks kommer opprinnelig fra det sørlige USA (Texas).

10-40 cm høy, ettårig sommerblomst med opprett stengel, lansettformete blad og velduftende blomster i blå, hvite, gule, rosa og røde fargenyanser, i hoder i toppen av stenglene, fra juli til frosten. Rabatt- og snittblomst.

  • Phlox drummondii (Sommerfloks) Foto: gardenia.net

Plantebeskrivelse

10-40 cm høy, ettårig sommerblomst med opprett stengler og motsatte, lansettformete blad, men de øverst blad er noe skruestilte og stengelomfattende.

Velduftende, blomster i blå, hvite, gule, rosa og røde nyanser (etter sort) sitter samlet i 6-7 cm brede hoder i toppen av stenglene. Blomsten har et smalt rør- til klokkeformet beger, som er 5-fliket. Kronrøret er smalt rørformet, ofte noe krummet. Krona er tallerkenformet med omvendt eggformete eller runde lapper. Blomstring: juli-frosten.  Frukta er en kapsel med tre rom.

Vekstkrav 

Sommerfloks trives godt i en dyp, moldrik, næringsrik og noe fuktig jord i sol og halvskygge. Bør gjødsles hvert år. Planten tåler bra med regn og vind.

Bruksområder

Sommerfloks er en rabattplante og er en god plante til fjellhager, som kantplante og i potter. Brukes også som snittblomst.

Allergi- og giftfare

Phlox er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Men duften av floks som snittblomst, kan lage vansker for personer med duftoverfølsomhet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Sommerfloks formeres med frø. Planten bør forkultiveres inne, og utplantingsplantene plantes ut når faren for nattefrost er over.

 

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss