Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sørgeskabiosa

Scabiosa atropurpurea

Et synonymt navn er Scabiosa maritima. Slektsnavnet Scabiosa kommer av latin scabies, skabb. Planten ble tidligere anvendt som legemiddel mot skabb. Artsnavnet atropurpurea, betyr svartrød. I Sverige heter planten praktvädd og i England blir den kalt Mournful Widow og Sweet Scabious.

Hjemsted/Opphav Sørgeskabiosa stammer fra Sør-Europa og Middelhavsområdet.

80-100 cm høy, opprett, litt spinkel, ettårig sommerblomst med en rosett av grågrønne, lodne blad og fjørflika, lansettforma øvre blad. Blomster i flere farger (etter sort) i korglignende blomsterstander med svøpblad. Snitt- og tørkeblomst.

  • Scabiosa atreopurpurea (Sørgeskabiosa) Foto: gardenseedsmarket.com

Plantebeskrivelse

80-100 cm høy, opprett, litt spinkel, ettårig sommerblomst med en grågrønn, lodden bladrosett nederst med lyreformete, grovtannete blad, mens de øvre bladene er fjørflikete med lansettformete fliker.

Buete, store blomsterkorger på lange skaft i fargenyanser av mørk rød, lys lilla, rosa og hvit. Blomstene sitter samlet i korglignende blomsterstander som er støtter av svøpblad.

Blomstring: fra juli til frosten. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav

Sørgeskabiosa vokser på de fleste drenerte jordarter, men trives best i en drenert, sandholdig, kalkholdig jord i full sol. Planten klarer seg også bra i tyngre jordarter bare den er godt drenert.

Bruksområder

Sørgeskabiosa er en god rabattplante og en vakker snittblomst med god holdbarhet. Frøstandene egner seg også godt til tørking.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer i sammenheng med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Sørgeskabiosa formeres med frø, som enten kan sås ut direkte på vokseplassen eller plantes ut som en utplantingsplante når faren for nattefrost er over.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss