Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tannstikke

Visnaga daucoides

Et synonymt navn er Ammi visnaga. Slektsnavnet Visnaga er et spansk ord for vill fennikel. Slektsnavnet Ammi er et gammelt gresk plantenavn. I england kalles plantet tootpickweed.

Hjemsted/Opphav Tannstikke stammer fra Nord-Afrika og vokser vilt i det østlige middelhavsområdet, særlig i Egypt. Planten er naturalisert seg i Nord- og Sør-Amerika, og i Australia.

80-100 cm høy, ettårig eller 2-årig plante med pålerot, opprette stengler, aromatiske, grågrønne, sterkt finnete blad og mange små hvite blomster i en stor, rund skjerm.

  • Visnaga daucoides (Tannstikke )Foto: tortworthplants.co.uk

Plantebeskrivelse

80-100 cm høy, ettårig eller 2-årig plante med pålerot og en riflet, stengel som forgreiner seg i toppen. Aromatiske, grågrønne, ovale eller trekantete, 15-18 cm lange blad som er 3-dobbelt finnete. Bladene ligner blad hos gulrot og fennikel.

Mange små hvite blomster i en skjerm, som sitter i en en stor blomsterskjerm, som kan inneholde over 100 skjermstråler som er 4-5 cm lange. Skjermstrålene tørker inn og blir treaktige når blomstringa er over. I Sør-Europa brukes disse som tannpirkere, derav det norske navnet. blomstring fra juli til frosten kommer.  Etter blomstring dannes ca. 2 mm lange, eggformete kapselfrukter med en svært bitter smak.

Vekstkrav 

Tannstikke trives best på en solrik plass i en veldrenert, sandholdig, moldrik, godt sandholdig jord.

Bruksområder

Tannstikke er en rabattplante som plantes i bed. Svært god og holdbar til snitt.

 Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke funnet.

Formering

Tannstikke formeres mest med frø, som sås direkte på vokseplassen.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss