Blomkarse
Tropaeolum majusSynonyme navn er stor blomkarse og vanlig blomkarse. Slektsnavnet Tropaeolum kommer fra gresk tropaion, som betyr seierstegn, og som viser til blomstens form. Artsnavnene majus betyr større. På svensk heter planten indiankrasse, mens vanlige engelske navn er Garden nasturtium og Indian Cress.
Ettårig sommerblomst med lange stengler som klatrer med bladstilkene. Planten har skjoldformete blad og store blomster i gule, oransje og røde fargenyanser. Lang blomstring.
Plantebeskrivelse
30-40 cm høy, ettårig sommerblomst med hengende vekstform. Planten har inntil 2 m lange, saftige stengler som holder seg fast ved hjelp av bladstilkene. Den må ha noe å klatre etter. Skruestilte, skjoldformete, helrandete blad med lange bladstilker. Opptil 7 cm store blomster i gule, oransje eller røde fargenyanser. Blomsten har en lang honningspore. Frukta er 3-delt med ett frø i hver del. Blomstring fra juli til frosten.
Vekstkrav
Blomkarse trives best i en god, næringsrik, drenert moldholdig jord i sol. Tørke og næringsmangel reduserer plantens blomstring og frodighet. Planten tåler regn.
Bruksområder
Tropaeolum majus er en god ampelplante som også benyttes i espalier, pergolaer, ved murer, på rekkverk, langs altaner og i krukker og kasser. Blomkarse tilfører hagen frodighet. I et bed kan den også brukes som en bunndekkeplante. Den vil lett vokse over andre planter i bedet om den ikke holdes tilbake. Planteavstand: 25 cm.
Allergifare
Tropaeolum er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Men slekta inneholder de samme stoffer som korsblomstfamilien som kan gi hudplager ved direktekontakt med plantesaften. Frøene smaker skarpt og kan gi slimhinneirritasjoner ved tygging. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Blomkarse formeres med frø. Planten har ca. 10 frø per gram. Til 1000 planter trengs ca 250 g frø. Spirer etter 7-12 døgn ved 18 grader. Kulturtid: 40 døgn ved 12-15 grader. Hos oss dyrkes den som utplantingsplante eller den såes direkte på vokseplassen.