Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Brudelys

Butomus umbellatus

Slektsnavnet Butomus av gr. bous = okse og temno = å skjære (bladets skarpe kanter skader busapens munn). Artsnavnet umbellatus = med skjerm (blomsterstanden). I Sverige heter planten blomvass og i England brukes ofte navnet flowering rush.

Hjemsted/Opphav Butomus umbellatus er viltvoksende i Europa, Nord-Afrika og Asia. Planten finnes vill i Norge.

80-120 cm høy, flerårig sumpplante med krypende jordstengler, mørkegrønne, opprette, meterlange blad og karminrosa blomster i juni-august. Vakker vannplante. Klimasone: H7-8.

  • Butomus umbellatus (Brudelys) Foto: Tiril Myhre Pedersen, Artsdatabanken

Plantebeskrivelse

80-120 cm høy, enfrøbladet, flerårig, kraftig sumpplante med horisontale, krypende jordstengler og smale, jevnbrede, opprette, mørkegrønne, meterlange blad som er 3-kantet i tverrsnitt.

Hvite eller karminrosa, 0,5-1 cm brede, 3-talls blomster i en stor skjerm, som sitter på runde skaft uten blad, i juni-august. Fruktene er skolmkapsler.

Vekstkrav og klimasone

Brudelys vokser best i grunne (dybde ned til 50 cm), både næringsrike og næringsfattig elver og vann, i gjørmejord, gjerne med leire, på en solrik plass.

Butomus umbellatus tilrås plantet til klimasone H7-8.

Bruksområder

Brudelys plantes med i grunne dammer og andre vannanlegg.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av Butomus er ikke funnet.

Formering

Brudelys formeres vegetativt med deling, eller med frø like etter at disse er modne. Merk at planten har legg for å spre seg.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss