Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Dagliljehybrid ‘Sammy Rusell’

Hemerocallis x hybrid ‘Sammy Rusell’

Et synonymt navn er Hemerocallis Hybridagruppen. Slektsnavnet Hemerocallis er av gresk hemera, dag og kallos, skjønnhet. I Sverige heter planten hybriddaglilja og i England brukes navnet day lily.

Hjemsted/Opphav Dagliljene som dyrkes er alle hybrider (krysninger) mellom flere arter. Artene stammer fra både Kina, Japan og Europa.

60 cm høy, bladfellende, rosettdannende staude med en loddrett rotstokk, lange, linjeformede blad og røde blomster, i juli-august. Klimasone:H5-6.

  • Hemerocallis x hybrid ‘Sammy Rusell’ (Dagliljehybrid 'Sammy Rusell') Foto: bluetenblatt.de

Plantebeskrivelse av hybridgruppen

30-100 cm høy, bladfellende, rosettdannende stauder med en kort, loddrett jordstengel. Bladrosettene består av opptil meterlange, linjeforma blad med en tydelig kjøl. Bare noen få blader sitter på stenglene.

Traktforma, gule, oransje eller røde blomster i ulike nyanser (etter sort), i toppstilte knipper, fra mai-august. Blomsten har seks blomsterdekkblad som er bøyd utover og pollenbærere som er rettet oppover. Det finnes en mengde dagliljesorter, til nå er det lager over 20 000 kultivarer (navnesorter) i stadig nye fargenyanser, flere er tofargede.

Sortsbeskrivelse

Hemerocallis x hybrid ‘Sammy Rusell’ er en 60 cm høy, rosettdannende daglilje med lange, linjeforma blad og røde blomster i toppstilte knipper i juli-august.

Vekstkrav og klimasone

Hemerocallis er en villig plantegruppe som er lett å dyrke i full sol eller halvskygge på de fleste typer jord. Men den trives aller best i en ganske dyp, moldrik, jevnt fuktig og næringsrik jord. En svak årlig gjødsling fremmer blomstringen. Planten bør få stå i ro på samme sted i mange år. Dagliljer kan deles, og da helst etter blomstring eller om våren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Dagliljer er en god rabattplante inntil kratt eller vannanlegg, men jorda må være drenert. Planteavstand: 60 cm. Noen sorter brukes også som snittblomster.

Allergi- og giftfare

Det er ingen kjente rapporter om helseproblemer ved dyrking av Hemerocallis. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Dagliljer formeres med deling. Rotstokken er relativt lett å dele.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss