Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Europahasselurt

Asarum europaeum

Slektsnavnet Asarum har uklart opphav. Artsnavnet europaeum betyr fra Europa. I Sverige kalles planten europeisk hasselört, og i England brukes navnet asarabacca, European wild ginger, hazelwort og wild spikenard.

Hjemsted/Opphav Europahasselurt er viltvoksende fra Frankrike til Vest-Sibir og Finland. Ellers er den forvillet i Skandinavia.

10-15 cm høy, eviggrønn bunndekkestaude med krypende jordstengel og små, nyreformede, blanke, læraktige blad og uanselige blomster. God til underplanting. Klimasone H5.

  • Europahasselurt (Asarum europaeum)

  • Europahasselurt (Asarum europaeum)

  • Europahasselurt (Asarum europaeum)

Plantebeskrivelse

10-15 cm høy, eviggrønn, bunndekkende staude med en tynn, krypende jordstengel og små, nyreformede, mørkegrønne, blanke, læraktige blad. Uanselige, små, brungrønne blomster, som sitter nær bakken, i mai.

Vekstkrav og klimasone

Europahasselurt vokser best i humusrik, kalkholdig, jevnt fuktig moldjord i skygge eller halvskygge. Barfrost sent på våren kan svi bladverket brunt.

Asarum europaeum tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Europahasselurt er en god bunndekkeplante og brukes som underplanting i skyggefulle rabatter, for eksempel under store trær og busker.

Allergifare

Plantesaften er slimhinneirriterende og giftig. Forgiftningsfaren antas likevel å være liten på grunn av den skarpe smaken på bladene. Dyrking bør unngås i miljøer der barn under 4 år oppholder seg. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Europahasselurt kan formeres med deling og frø.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss