Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fjærekoll-hybrider

Armeria Maritima-gruppen

Slektsnavnet Armeria stammer trolig fra det keltiske ar mor, ved havet. Artsnavnet maritima betyr også ved hav. I Sverige kalles planten trädgårdstrift, og i England brukes navnene thrift eller sea pink.

Hjemsted/Opphav Fjærekoll vokser vilt i store deler av Europa, også i Norge. Det finnes mange kultivarer.

Alltidgrønn, putedannende staude med trådsmale blad og rosa, røde eller hvite blomster i runde hoder i toppen av bladløse stengler. God fjellhage- og kantplante. Klimasone H7.

  • Armeria maritima (Fjørekoll)

Plantebeskrivelse

10-30 cm høy, alltidgrønn, putedannende staude med trådsmale, klargrønne eller grågrønne blad. Rosa, røde eller hvite blomster (etter sort), som sitter samlet i runde hoder i toppen av de bladløse stenglene, i mai-juni.

Vekstkrav og klimasone

Fjærekoll trives best i full sol på en tørr, mager, veldrenert og sandholdig jord.  Tåler mye salt både i luft (sjøsprøyt) og i jord. Bør omplantes og deles ofte, om den skal holde seg pen.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Fjærekoll egner seg godt til fjellhager, bunndekke, rabatter, for eksempel som en kantplante og til villflor. God til tørking. Planteavstand: 25 cm.

Allergi- og giftfare

Fjærekoll er en allergivennlig plante. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Fjærekoll formeres med basisstiklinger.

Noen gode sorter av fjærekoll

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring mnd. Klimasone
‘Alba’ 10 Hvit. Mai-juni. H7
‘Düsseldorfer Stolz’ 20 Karminrød. Mai-juni. H7
‘Leuceana Splendens’ 15-30 Lysende røde. Juni-sept. H7
‘Rosea Compacta’ 20 Rosa. Mai-juni. H7
‘Splendens’ 15 Rød. Mai-juni. H7
‘Vindictive’ 15 Rosa. Mai-juni. H7