Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fjærekoll (Strandnellik)

Armeria maritima

Slektsnavnet Armeria stammer trolig fra det keltiske ar mor, ved havet. Artsnavnet maritima betyr også ved hav. I Sverige kalles planten trädgårdstrift, og i England brukes navnene thrift eller sea pink.

Hjemsted/Opphav Fjærekoll vokser vilt i store deler av Europa, også i Norge. Det finnes mange kultivarer (sorter), som er foredlet fram.

10-30 cm høy, putedannende staude med trådsmale, halvt vintergrønne blad og rosa, røde eller hvite blomster i runde hoder i toppen av bladløse stengler. Viltvoksende strandplante. Klimasone H7.

Plantebeskrivelse

10-30 cm høy staude med en kraftig rotstokk og rosettstilte, trådsmale, klargrønne eller grågrønne, halvt alltidgrønne blad. Blomster i runde hoder i toppen av bladløse stengler, i rosa, røde eller hvite farger. Blomstring i juni-juli. Kapselfrukt.

Vekstkrav og klimasone

Fjærekoll trives best i full sol på en tørr, mager, veldrenert og sandrik jord.  Tåler mye salt både i luft (sjøsprøyt) og i jord. Bør omplantes og deles ofte, om den skal holde seg pen.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Fjærekoll egner seg godt i fjellhager og lave rabatter, for eksempel som en kantplante og til villflor. God til tørking. Planteavstand: 25 cm.

Allergi- og giftfare

Fjærekoll er en allergivennlig plante. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Fjærekoll formeres med basisstiklinger.

Noen gode sorter av fjærekoll

Sortene i tabedllen er omtalt med hver sin side med bilde i «Planteportalen.no».

 

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring mnd. Klimasone
‘Alba’ 10 Hvit. Mai-juli. H7
‘Düsseldorfer Stolz’ 20 Karminrød. Mai-juli. H7
‘Rosea Compacta’ 20 Rosa. Mai-juli. H7
‘Splendens’ 15 Rød. Mai-juli. H7
‘Vindictive’ 15 Rosa. Mai-juli. H7