Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fjærekoll (Strandnellik) ‘Alba’

Armeria maritima ‘Alba’

Et synonymt navn er strandnellik ‘Alba’. Slektsnavnet Armeria stammer trolig fra det keltiske ar mor, ved havet. Artsnavnet maritima betyr også ved hav. I Sverige kalles planten trädgårdstrift, og i England brukes navnene thrift eller sea pink.

Hjemsted/Opphav Fjærekoll vokser vilt i store deler av Europa, også i Norge. Det finnes mange kultivarer (sorter), som er foredlet fram.

10-25 cm høy, putedannende staude med trådsmale, halvt vintergrønne blad og hvite blomster i runde hoder i toppen av bladløse stengler. God fjellhage- og rabattplante. Klimasone H7.

  • Armeria maritima ‘Alba’ (Fjærekoll 'Alba') foto: gardenia.net

Beskrivelse av arten Armeria maritima

10-30 cm høy staude med en kraftig rotstokk og rosettstilte, trådsmale, klargrønne eller grågrønne, halvt alltidgrønne blad. Blomster i runde hoder i toppen av bladløse stengler, i rosa, røde eller hvite farger. Blomstring i juni-juli. Kapselfrukt. Flere navnesorter finnes i handelen.

Sortsbeskrivelse

Armeria maritima ‘Alba’ er en fjærekoll med en 10 cm høy tue og 25 cm høye blomsterstengler, med hvite blomster i runde hoder på bladløse stengler, i mai-juli.

Vekstkrav og klimasone

Fjærekoll trives best i full sol på en tørr, mager, veldrenert og sandrik jord.  Tåler mye salt både i luft (sjøsprøyt) og i jord. Bør omplantes og deles ofte, om den skal holde seg pen.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Fjærekoll egner seg godt i fjellhager og lave rabatter, for eksempel som en kantplante og til villflor. God til tørking. Planteavstand: 25 cm.

Allergi- og giftfare

Fjærekoll er en allergivennlig plante. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Fjærekoll formeres ved deling eller frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss