Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fjellflokk

Polemonium caeruleum

Et synonymt navn er Polemonium coeruleum. Slektsnavnet Polemonium kommer fra en gammelgresk medisinplante med navnet Polemoniom, av polemos, som betyr strid. Artsnavnene caeruleum og coeruleum betyr himmelblå. I Sverige kalles planten blågull, i Danmark er navnet Jakobsstige (bladet), mens det vanlige engelske navnet er Jacob’s Ladder.

Hjemsted/Opphav Fjellflokk er viltvoksende i Europa og Asia, og den finnes også vill i Norge, men er sjelden.

60-80 cm høy staude med opprette, stive, hule stengler, lange, ulikefinnete blad og blå, duftende, klokkeforma blomster i mai-juni. Rabattplante. Klimasone H8.

  • Polemonium caeruleum (Fjellflokk)

  • Polemonium caeruleum (Fjellflokk)

Plantebeskrivelse

60-80 cm høy, staude med opprett vekst og stive, hule stengler som er kjertelhåret øverst. Sammensatte, ulikefinnete blad med 20-25 smale, lansettformete, spisse småblad uten stilker.

Blå, klokkeforma, brede, inntil 2 cm lange, duftende blomster med en krone som har lapper som er like lange som brede. Men det finnes også sorter med hvite blomster. Blomstene sitter på stilker som er kortere eller like langer som begeret, og de sitter i sammensatte klaser i toppen av stenglene. Blomstring: mai-juni. Fruktene er kapselfrukter.

Vekstkrav og klimasone

Fjellflokk trives best i næringsrik, sandblandet moldjord som er jevnt fuktig, men som er godt drenert, i sol og halvskygge. Planten kan stå urørt på samme plass i mange år. Omplanting kan skje båre vår og høst.

Fjellflokk tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Fjellflokk er en utmerket rabattplante, som egner seg godt i fjellhageplanter og til villflor.  Anbefalt planteavstand: 35 cm.

Allergifare

Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking av Polemonium, er ikke kjent. Men blomsterduften kan irritere innendørs, særlig hos personer som sliter med overfølsomhet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Fjellflokk kan formeres med frø og deling.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss