Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Flikbispelue

Epimedium pinnatum colchicum

Et synonymt navn er Epimedium pinnatum ‘Eleganz’. Slektsnavnet Epimedium er av gresk epi, på, over og medium, midte (blomstene sitter over bladverket). Artsnavnet pinnatum = finnet (bladene) I Sverige heter planten guldgul sockblomma og et par engelske navn er bishop’s hat og barrenwort.

Hjemsted/Opphav Flikbispelue er viltvoksende i Armenia, Aserbajdsjan, Iran og Tyrkia.

15-30 cm høy staude med krypende jordstengler, dobbelt 3-koplete blad og gule blomster i lange klaser, i mai-juni. Svært god bunndekkeplante, også på skyggefulle steder. Klimasone:H4.

  • Epimedium pinnatum (Flikbispelue) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

15-30 cm høy, urteaktig plante med en krypende rotstokk og mørkegrønne, grunnstilte, dobbelt 3-kopla dels finnete blad, som kan være delvis vintergrønne. Småbladene er eggformete, spisse med en dypt hjerteforma grunn.

Store, lysegule blomster, som sitter i klaser med 10-20 blomster, i mai-juni. De ytre begerbladene i blomsten er brunlige, de indre gule med røde striper mot grunnen. De lysegule kronbladene har alle en liten spore. Blomstene har en fin duft av honning.

Frukta er en kapselfrukt og frøene har en iøynefallende, kjøttfull frøkappe.Frøene spres mest av maur.

Vekstkrav og klimasone

Flikbispelue vokser godt i sol og skygge på de fleste typer jord men sandblandet humusjord er å foretrekke. Unngå ren sandjord som kan bli for tørr. Planten bør få stå i ro i mange år på vokseplassen, slik at den får utvikle seg godt.

Epimedium pinnatum colchicum tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Flikbispelue er en svært god bunndekkeplante. Den kan også benyttes til villflor.  Planteavstand: 30-40 cm.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av denne svakt giftige planten, er ikke kjent.

Formering

Flikbispelue formeres helst ved deling av rotstenglene.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss