Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gulknapp (Gullknapp)

Cephalaria gigantea

Synonyme navn er gullknapp, gullhageknapp, Scabiosa gigantea og Cephalaria tatarica. Slektsnavnet Cephalaria kommer av gr. kefale = hode. Artsnavnet gigantea = kjempestor. I Sverige heter planten jättevädd og noen engelske navn erthe giant scabious og yellow scabious.

Hjemsted/Opphav Cephalaria gigantea er viltvoksende i Alpene og det østlige Europa.

150-250 cm høy, bladfellende, kraftigvoksende staude med kraftige, stive, greinete stengler, olivengrønne, fjørdelte blad og sitrongule blomster i topper, fra juni til frosten.Rabatt-, solitær og snittplante. Klimasone H5.

  • Cephalaria gigantea (Gulknapp) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

150-250 cm høy, bladfellende, kraftigvoksende, greinet staude med svært stive stengler, som ikke trenger noen oppstøtting.

Motsatte, olivengrønne, fjørdelte, tannete, litt hårete blad, som sitter nederst på planten.

Duftende, sitrongule, 5-6 cm brede blomster (knapper) som sitter på lange stilker i hoder, støttet opp av tallrike høyblad, slik at hele planten minner om en korgplante. Blomstring fra juni til frosten.

Vekstkrav og klimasone

Gulknapp er en villig staude som trives i nesten all slags jord, men den trives godt i en drenert, sandholdig, leirjord og i moldjord, i sol og halvskygge. Planten kan stå i ro uten omplanting i flere år.

Cephalaria gigantea tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Gullknapp er en god rabattplante og en vakker solitærstaude. . Planteavstand: 50-60 cm. Stauden er også en verdifull snittblomst med god holdbarhet. Merk at planten trenger stor plass. Planten er attraktiuv for humler, bier og sommerfugler.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer i sammenheng med dyrking er ikke funnet.

Formering

Gulknapp formeres med deling om våren eller med frø.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss