Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hornfiol

Viola Cornuta-gruppen

Et synonymt navn er hagefiol-hybrider. Slektsnavnet Viola av gresk ion, som har mytologisk bakgrunn. Ifølge folkemytologien elsket Zevs kongsdatteren Io og forvandlet henne til ku. Som føde til henne skapte han marsfiolen. Navnet cornuta betyr med horn. I Sverige kalles planten bukettfiol og i England brukes navnet horned pansy.

Hjemsted/Opphav Viola cornuta kommer opprinnelig fra Pyreneene.

Lave, bladfellende, tuedannende stauder med krypende, bladrike stengler, eggrunde, tannete blad, og blomster i blåfiolette, hvite, gule og blå farger i alle nyanser (etter sort). Blomstring fra mai-frosten. Rabattplante. Klimasone H5-6.

  • Viola cornuta 'Famøs'

  • Hagefiol (Viola cornuta)

Plantebeskrivelse

15-25 cm høye, bladfellende, tuedannende stauder med lange, krypende, bladrike jordstengler med oppstigende skudd. Bladene er eggrunde og grovt sagtannete, med hår på undersiden. Blomster, med 1-1,5 cm lang spore, i blåfiolette, hvite, gule og blå farger i alle nyanser hos hybridene. Arten har blåfiolette blomster. Blomstring fra mai-frosten. Kapselfrukt.

Vekstkrav og klimasone

Hagefiol er en villig plante, som trives best i en veldrenert, næringsrik, jevnt fuktig jord i sol og halvskygge. Alle hybrider må renses jevnlig for å fortsette å blomstre eller klippes hardt tilbake på sommeren. En uttynning om høsten av rankene, vil øke blomstringen året etterpå. Planten er svært ømtålelig for vinterfuktighet, og den må ikke få tørke ut om sommeren. I snøfattige områder bør litt dekking mot tele og vårsol vurderes. Bør plantes om ofte, helst hvert annet år.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Hagefiol brukes ofte i fjellhager og rabatter, hvor den er en god kantplante, Planteavstand: 25 cm. Blomstene egner seg også godt til snitt, men holdbarheten er bare 2-4 dager.

Allergi- og giftfare

Viola er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hagefiol-hybrider formeres enten med deling eller med topp- eller basisstiklinger.

Utvalgte sorter av hagefiol-hybrider

Sort Høyde, cm Blomsterfarge Blomstring mnd. Klimasone
Anna-Lena’  15 Mørkegul Mai-frosten. H5-6
Anna-Maja’ 20 Mørkeblå Mai-frosten. H5-6
Erna 15 Blå Mai-frosten. H5-6
Famøs’ 15 Rødfiolett Mai-frosten. H5-6
Karin 15 Mørk fiolett Mai-frosten. H5-6
Mia Karsten’ 15 Lyseblå Mai-frosten. H5-6
‘’Monica’ 10 Rødfiolett Mai-frosten. H5-6
Ragnhild’ 15 Mørk fiolett Mai-frosten. H5-6
‘Sylvia’  15 Hvit Mai-frosten. H5-6
Ulla Läck’  15 Mørk fiolett Mai-frosten. H5-6
W. H. Woodgate’ 20 Blå Mai-frosten. H5-6

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss