Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kalifornialewisia

Lewisia cotyledon

Slektsnavnet Lewisia kommer fra Meriweather Lewis, en amerikaner som fant den i 1806. Artsnavnet cotyledon kommer fra gresk kotyle, skål. I Sverige kalles planten trädgårdslewisis, mens engelske navn er Siskiyou lewisia og cliff maids..

Hjemsted/Opphav Kalifornialewisia hører naturlig heime i Nord-Amerika. Krysningene er hybrider mellom Lewisia columbiana og Lewisia cotyledon.

Lav, alltidgrønn, sukkulent-staude som danner rosetter med kjøttfulle blad. Blomster i nyanser fra rosa til aprikos og hvitt, i greinete kvaster i juni-juli. Fjellhageplante. Klimasone H7.

  • Lewisia cotyledon (Kalifornialewisia) Foto: Universitetet i Bergen

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy, alltidgrønn staude som danner rosetter av spadeformede, kjøttfulle, mørkegrønne, bølgete blad, som blir røde om vinteren. Blomster i nyanser fra rosa til aprikos og hvitt, i greinete kvaster, i juni og juli. Stauden er en sukkulent, det vil si en plante som kan lagre vann i blad eller stengler, og som gjør at den tåler noe tørke.

Vekstkrav og klimasone

Kalifornialewisia trives best på en solrik vokseplass i en veldrenert, sandholdig, helst kalkfri jord (pH 5-7), og grov grus rundt rothalsen. Planten tåler ikke vinterfuktighet.  Siden planten er en sukkulent, tåler den noe tørke.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Lewisia er en god fjellhageplante, som også egner seg i bergsprekker, mellom steiner i en mur, gjerne i et område der vannet renner unna. De kan stå på samme plass i mange år uten omplanting.

Allergi- og giftfare

Lewisia er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kalifornialewisia kan formeres med ferske frø, som må kaldstratifiseres, dvs. ha en kuldeperiode, før såing. Planten kan selvså seg.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss