Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Japanlykt

Alkekengi officinarum

Synonyme navn er jødekirsebær og Physalis alkekengi. Slektsnavnet Physalis er gresk av physa, blåse. Artsnavnet alkegengi, er en arabisk versjon av det greske ordet halikakkabos, som betyr blåse. Varietetsnavnet franchettii er etter den franske botanikeren Adrien R. Franchet. Det norske navnet kommer av det oransjerøde frukthylsteret. I Sverige heter planten stort judekörs og i England brukes navnene bladder cherry og winter cherry.

Hjemsted/Opphav Japanlykt kommer opprinnelig fra Japan, Korea og Nord-Kina.

Bladfellende staude med en underjordiske utløpere og store, eggformede blad. Uanselige blomster, men gulrøde frukter som er omgitt av et dekorativt, oransje hylster. Fin til tørking. Klimasone:H7.

  • Alkekengi officinarum (Japanlykt) Foto: efferus.no

Plantebeskrivelse

60-80 cm høy, bladfellende staude med underjordiske utløpere, som den sprer seg effektivt med. Store, eggformede blad med tydelige, litt nedsenkede nerver. Hvite, uanselige blomster som minner om potetblomster. Frukta består av et gulrødt, spiselig bær, med et oransjerødt, 7 cm langt hylster, omkring. Hylsteret minner om en papirlykt.

Vekstkrav og klimasone

Japanlykt er en villig plante som tåler nesten all slags jord, men den trives best i en moldrik, ganske tørr og kalkholdig jord (pH 5,5-8), i sol og halvskygge. Om mulig velg en vokseplass hvor planten kan bre seg fritt utover. I en rabatt må den deles og omplantes ofte for at den ikke skal ta overhånd. Våren er den beste tiden for deling og planting.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Japanlykt er en god rabattplante, under glisne busker og trær, bare den får nok sol. Den egner seg også godt til villflor og bunndekke. Planteavstand: 30 cm. Fruktene er populære til tørking.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av Physalis, er ikke kjent. De modne fruktene oppgis å være giftfrie. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Japanlykt formeres med deling. Men både frø og rotstiklinger kan benyttes.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss