Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Askrot (Moses’s brennende busk)

Dictamnus albus

Synonyme navn er: Moses's brennende busk og Dictamnus fraxinella. Slektsnavnet Dictamnus er gresk, og kommer fra Fjellet Dikte på Kreta. Artsnavnet albus betyr hvit, og siktet til fargen på roten. I Sverige heter planten Moses brinnande buske og i England brukes navnet burning bush.

Hjemsted/Opphav Europa-askrot er viltvoksende fra Sør- og Mellom-Europa til nordlige deler av Kina.

Bladfellende, opprett staude med en kraftig rotstokk, stive, hårete stengler og ulikefinnete blad. Rosa blomster i lange klaser i toppen av stenglene, i juni-juli. Planten har en sterk aromatisk duft. Klimasone:H6.

  • Dictamnus albus (Askrot) Foto: nhmbgoslo.gardenexplorer.org

Plantebeskrivelse

80-100 cm høy, bladfellende, sentvoksende, stivt, opprett staude med en hvit, kraftig, nesten treaktig rotstokk. Kraftige, opprette, kantede, kjertelhårete stengler.     Hele planten er sterkt aromatisk. Bladene er mørkegrønne, ulikefinnete med 7-11 småblad som er egg- til lansettformede, læraktige og fint sagtannete. Ganske store, rosa blomster med mørkere årer, som sitter i lange klaser på øvre del av stenglene, i juni-juli. Blomstene, som har 5 kronblad, avgir eteriske oljer som kan antennes i varmt og stille vær, uten at planten tar noen skade. Herav det norske navnet.

Vekstkrav og klimasone

Europa-askrot trives best i godt drenert, kalkholdig, næringsrik, moldrik og ganske tørr jord i sol og halvskygge. Planten bør få stå i ro på vokseplassen i mange år, og den bør ikke deles. Høsten er beste plantetid.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Moses’ brennende busk er både en vakker solitærstaude og en god rabattplante.  Planteavstand: 50 cm. Planten bør plasseres slik i plantebedet at ingen uforvarende berører den når de går forbi.

Allergi- og giftfare

Askrot inneholder eteriske oljer som finnes særlig rikelig i fruktveggene, Disse eteriske oljene er i sollys sterkt hudirriterende med rødfarging og blemmedannelse som ofte etterlater mørke flekker som sitter i lenge. Den som har vært i nærkontakt med planten, bør beskyttes huden mot sollys like etterpå. Planten bør ikke dyrkes i barnemiljøer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Askrot formeres med frø, som må såes straks etter modning. Frøet krever en periode med lav temperatur før det spirer.

Sorter

Dictamnus albus ‘Albiflorus’, en sort med hvite blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss