Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Pilblad

Sagittaria sagittifolia

Slektsnavnet Sagittaria kommer av lat. sagitta = pil, lansett. Artsnavnet sagittifolia betyr pilforma blad. Også i Sverige kalles planten pilblad og i England brukes navn som arrowhead eller common arrowhead.

Hjemsted/Opphav Sagittaria sagittifolia er viltvoksende i tropene og i tempererte deler av Amerika. Planten er utbredt i Europa og Asia. Flere navnesorter er i handelen.

Opptil 50 cm høy (over vannflata) sump- eller vannplante som sprer seg med utløpere. Klargrønne, langstilkete, pilformete blad og hvite eller svakt rosa blomster i juli-august. Viltvoksende plante som også er en god akvarieplante. Klimasone H4.

  • Sagittaria sagittifolia (Pilblad) foto: devonpondplants.co.uk

Plantebeskrivelse

Opptil 50 cm høy (over vannflata), vannplante som sprer seg med utløpere, som overvintrer med små knoller. Kraftige, grunnstilte, langstilkete, klargrønne, pilformete, 10-25 cm lange blad som enten flyter eller stikker opp av vannet.

Hvite eller svakt rosa, 1-2,5 cm brede, 3-talls blomster, som sitter i klynger på 3 på opprette, ranke blomsterskaft. Hannblomstene sitter i toppen og hunnblomstene lenger nede på de 4-kantete blomsterskaftene. Blomstring: juli-august. Frukta er ei nøttefrukt.

Vekstkrav og klimasone

Pilblad egner seg til planting i stillestående og grunt vann, ned til 40-50 cm dybde. Planten har små krav til jorda. Ute i naturen vokser den ofte i næringsrike vann.

Sagittaria sagittifolia tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Pilblad er en sump- eller vannplante som ofte planes i dammer. Planten er også en god akvarieplante.

Allergi- og giftfare

Pilblad er en allergivennlig plante for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke funnet.

Formering

Planten formeres ved frø eller oppdeling av utløpere.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss