Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Prydsvinerot (Prydbetonie)

Betonica macrantha

Synonyme navn er Stachys macrantha, Stachys grandiflora og Betonica grandiflora. Slektsnavnet Stachys kommer av gresk stakhys, aks. Artsnavnet macrantha betyr storblomstret. I Sverige kalles planten praktbetonika, og i England brukes blant annet navnet big betony.

Hjemsted/Opphav Prydsvinerot har sin opprinnelse fra Kaukasus og Iran. I dag dyrkes flere kultivarer.

Bladfellende, opprett staude med brede, eggforma blad og små, rødfiolette blomster i kranser, i opprette aks i juni-juli. Rabatt- og snittstaude. Klimasone H7.

  • Stachys grandiflora

Plantebeskrivelse

40-60 cm høy, bladfellende, opprett staude med ugreina stengler, motsatte, håra, brede, eggforma, rynkete blad med tydelige nerver, regelmessige runde tenner og hjerteformet grunn. Rødfiolette blomster som sitter i kranser, i opprette aks i juni-juli. Rørforma blomster med overleppe som et tak over underleppen, som har tre fliker.

Vekstkrav og klimasone

Prydsvinerot er en nøysom plante som ikke stiller strenge krav til jorda, men den trives best i relativt veldrenert, humusrik jord i sol og skygge. Planten bør få stå i ro på vokseplassen noen år, men omplantes år om annet.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Prydsvinerot er en verdifull staude i rabatter og mer frie plantinger foran busker og trær, samt at den er god til snitt. Bladverket er frodig både før og etter blomstring. Planteavstand 35 cm.

Allergi- og giftfare

Planter i leppeblomstfamilien forårsaker neppe pollenallergier, da de er tilpasset insektbestøving. Men sterk duft av flere planter kan skape problemer for personer med duftoverfølsomhet. Opplysninger om alvorlige helseproblemer ved dyrking av Stachys er ikke kjent i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Prydsvinerot formeres med deling og med frø.

Sort

Sorten ‘Superba’ blir 40 cm høy og har større blomster.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss