Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rødbladet hvitkløver

Trifolium repens ‘Purpurascens’

Slektsnavnet Trifolium, trebladet (kløverbladet). Artsnavnet repens betyr krypende, som viser til utløperne. Sortsnavnet ‘Atropurpurascens’ betyr blodrød (bladene). I Sverige kalles hvitkløver vitklöver/krypklöver og i England brukes navnet white clover/Dutch clover. Navn som brukes i England er bl.a. Black-Leaved Clover og Chocolate Clover.

Hjemsted/Opphav Arten hvitkløver er viltvoksende i Europa og i nordlige og vestlige deler av Asia.

Lav, bladfellende staude med krypende, rotslående stengler, 3-kopla blad og blomster i rosarøde farger. Rabatt- og bunndekkeplante. Klimasone H6.

  • Rødbladet hvitkløver (Trifolium repens)

  • Rødbladet hvitkløver (Trifolium repens)

  • Rødbladet hvitkløver (Trifolium repens ‘Purpurascens’)

  • Rødbladet hvitkløver (Trifolium repens ‘Purpurascens’)

Plantebeskrivelse

Arten hvitkløver er en 15 cm høy, flerårig plante med krypende, rotslående stengler. På røttene sitter nitrogenfikserende knollbakterier som tar nitrogen fra lufta, som omdannes til nitrat som planten benytter. Langstilkede, sagtannete blad som består av tre ovale småblad, og med en hvitfarget V på oversiden. Hvite eller rosa, velluktende blomster som sitter i kuleformede hoder med lang stilk. Blomsten er rik på nektar.

Vekstkrav

Hvitkløver har ingen strenge jordkrav, men trives godt i en lett, sandblandet, kalkfattig jord (pH 5-7), i sol og halvskygge. Alle erteplanter, inklusive kløver, har nitrogenfikserende bakterier på røttene, som forsyner planten med nitrat (nitrogen).  For mye nitrogengjødsel vil hemme bakteriene på rota, og dermed hemme plantens trivsel og vekst. Blomstringen vil vare lengst om planten står i full sol. Klimasone H6 (?).

Bruksområder

Hvitkløver er en viktig del av frøblandinger til grøntanlegg. Med sine utløpere er den en god bunndekkeplante, men den kan også lett bli et ugras i hagen. Den rødbladete sorten er en kontrastplante som brukes både i bed, kasser og urner.

Allergifare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking i hagebruket er ikke kjent fra Norge.  Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Hvitkløver formeres med frø eller avleggere fra utløperne.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss