Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sypressvortemelk

Euphorbia cyparrissias

Slektsnavnet Euphorbia kommer av gresk euforbion, en busk med melkesaft, som i sin tur kommer av eu, vel, og forbe, fõr, føde. Artsnavnet cyparrissias viser til at den ligner sypress. Et vanlig engelsk navn er cypress spurge.

Hjemsted/Opphav Sypressvortemelk kommer opprinnelig fra Sibir, men den er vanlig i hele Europa. Den har vært plantet i Norge siden 1700-tallet.

Bladfellende staude med myke grågrønne blad og gulgrønne blomster i mai-juni. Planten inneholder en giftig melkesaft. God til rabatter, fjellhager og murer. Snittblomst. Klimasone H5-6.

  • Sypressvortemelk (Euphorbia cyparrissias)

  • Sypressvortemelk (Euphorbia cyparrissias)

  • Euphorbia cyparissias (Sypressvortemelk)

  • Euphorbia cyparissias (Sypressvortemelk)

Plantebeskrivelse

25-40 cm høy, bladfellende, opprett, glatt staude, som har lett for å spre seg.  Myke, liljeformede, smale, grågrønne blad, som sitter tett sammen mot toppen av skuddet. Gulgrønne blomsterstander i mai-juni. En hunnblomst og flere hannblomster sitter sammen i et klokkeformet hylster, som er omgitt av gullgule høyblad. Flere slike samlinger av blomster med høyblad, sitter samlet i en skjerm. Planten inneholder en giftig melkesaft, som irriterer om vi får den i øynene.

Vekstkrav og klimasone

Sypressvortemelk er en nøysom staude som vokser i nesten all slags jord, bare den ikke er for fuktig og med en pH mellom 5 og 7. Den trives både i full sol og  halvskygge.

Stauden tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Sypressvortemelk er en god plante til blomsterrabatter, i fjellhager og på murer. I tillegg er den en god snittblomst. Planteavstand: 50 cm.

 Allergi- og giftfare

Vortemelk inneholder slimhinne- og hudirriterende melkesaft, som bryter fram når planten skades. Melkesafta kan gi rødfarging og væskefylte blemmer på hud og slimhinner. Hele planten er giftig. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Sypressvortemelk formeres enten med frø eller med basis- og toppstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss