Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Toppkonvall

Maianthemum racemosum (Smilacina racemosa)

Synonyme navn er klasefjør, Smilacina racemosa og Convallaria racemosa. Slektsnavnet Maianthemum kommer av gr. maios = mai og anthemon = blomst. Artsnavnet racemosa betyr med blomster i klaser. I Sverige kalles planten vipprams og i England brukes navn som false spikenard, American spikenard, treacleberry og false Solomon's seal.

Hjemsted/Opphav Toppkonvall er viltvoksende i Nord-Amerika, i hele USA, samt i Canada og Mexico.

60-80 cm høy, bladfellende staude med en krypende jordstengel, opprette stengler, spisse, avlange blad og hvite, duftende blomster i lange klaser, i mai-juni. Rabattplante for litt skyggefulle omgivelser. Klimasone H6-7.

  • Maianthemum racemosum (Toppkonvall) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

60-90 cm høy, bladfellende staude med krypende jordstengler, mørke, opprette stengler, spisse, avlange til lansettformete blad som er buenervet. Gul høstfarge.

Kremhvite, velduftende blomster i 10-15 cm lange, 3-kantete klaser i stengeltoppene. Blomstring: mai-juni. Lakkrøde bær med små, svarte prikker.

Vekstkrav og klimasone

Toppkonvall er lite kravfulle stauder, som trives best i en jevnt fuktig, næringsrik, sandblanda moldjord i halvskygge eller skygge. Tåler tung jord.

Maianthemum racemosum tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Toppkonvall er rabattplante som gjør seg godt sammen med bregner og skyggeplanter som Hosta og lungeurt (Pulmonaria). Anbefalt planteavstand er 40 cm. Trenger sjelden omplanting. Benyttes også til villplanting. Brukbar snittblomst.

Allergi- og giftfare

Maianthemum er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke funnet. Planten er svakt giftig.

Formering

Planten formeres ved frø eller med deling av rotstokken.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss