Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tvillingtøffel

Calceolaria biflora

Slektsnavnet Calceolaria kommer av lat. calceolus som betyr liten sko (blomsten). Artsnavnet biflora betyr med to blomster. Også i Sverige kalles planten tvillingtöffel.

Hjemsted/Opphav Calceolaria biflora er viltvoksende i Sør-amerika, nærmere bestemt i Andesfjellene i Chile og Argentina. Planten ble beskrevet av franskmannen Jean-Babtiste de Lamarck (1744-1829).

10-20 cm høy, rosettdannende staude med nedliggende stengler, glinsende, mørkegrønne blad og særegne, mørkegule, parvise blomster med røde prikker, som sitter på stilker. God plante i fjellhagen. Klimasone H6.

  • Calceolaria biflora (Tvillingtøffel) Foto: Wikipedia

Plantebeskrivelse

10-20 cm høy, bladfellende, rosettdannende staude med nedliggende stengler og glinsende, mørkegrønne blad med en håret underside.

Mørkegule blomster med små røde prikker, som sitter parvis på ca. 10 cm høye stilker i mai-juni. Planten har en karakteristisk blomst som ligner en tøffel med en krone som består av to lepper – en bred underleppe og en smal overleppe. Frukta er en kapsel med 4 rom og mange frø.

Vekstkrav og klimasone

Tvillingtøffel er en surjordsplante, som trives best i en drenert, jevnt fuktig sandblandet godt humusrik jord med en pH mellom 5 og 6, på en vokseplass i sol og halvskygge.

 

Calceolaria biflora tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Tvillingtrøffel plantes i fjellhager, som underplanting i forkant av buskbeplantninger og som villflor. Brukes også som potteplante.

Allergi- og giftfare

Det er ikke funnet noen rapporter som helseskader ved dyrking av Calceolaria.

Formering

Tvillingtrøffel kan formeres med frø, stiklinger og ved deling (rotutløpere).

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss