Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tvillingtøffel

Calceolaria biflora

Slektsnavnet Calceolaria kommer av lat. calceolus som betyr liten sko (blomsten). Artsnavnet biflora betyr med to blomster. Også i Sverige kalles planten tvillingtöffel.

Hjemsted/Opphav Calceolaria biflora er viltvoksende i Sør-amerika, nærmere bestemt i Andesfjellene i Chile og Argentina. Planten ble beskrevet av franskmannen Jean-Babtiste de Lamarck (1744-1829).

10-20 cm høy, rosettdannende staude med nedliggende stengler, glinsende, mørkegrønne blad og særegne, mørkegule, parvise blomster med røde prikker, som sitter på stilker. God plante i fjellhagen. Klimasone H6.

  • Calceolaria biflora (Tvillingtøffel) Foto: Wikipedia

Plantebeskrivelse

10-20 cm høy, bladfellende, rosettdannende staude med nedliggende stengler og glinsende, mørkegrønne blad med en håret underside.

Mørkegule blomster med små røde prikker, som sitter parvis på ca. 10 cm høye stilker i mai-juni. Planten har en karakteristisk blomst som ligner en tøffel med en krone som består av to lepper – en bred underleppe og en smal overleppe. Frukta er en kapsel med 4 rom og mange frø.

Vekstkrav og klimasone

Tvillingtøffel er en surjordsplante, som trives best i en drenert, jevnt fuktig sandblandet godt humusrik jord med en pH mellom 5 og 6, på en vokseplass i sol og halvskygge.

 

Calceolaria biflora tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Tvillingtrøffel plantes i fjellhager, som underplanting i forkant av buskbeplantninger og som villflor. Brukes også som potteplante.

Allergi- og giftfare

Det er ikke funnet noen rapporter som helseskader ved dyrking av Calceolaria.

Formering

Tvillingtrøffel kan formeres med frø, stiklinger og ved deling (rotutløpere).