Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vinterglans

Pachysandra terminalis

Slektsnavnet Pachysandra kommer av gresk pachys, tykk og andros, mann. Dette fordi blomstene har tykke pollenbærere. Artsnavnet terminalis, endestilt. I Sverige heter planten skuggröna og i England brukes navn som japanese pachysandra, carpet box og japanese spurge.

Hjemsted/Opphav Vinterglans er viltvoksende i Japan og Kina.

Alltidgrønn bunndekkende halvbusk, med blanke, vintergrønne blad og hvite blomster i korte aks. Markdekker på skyggefulle plasser. Klimasone H6.

  • Pachysandra terminalis (Vinterglans)

  • Pachysandra terminalis (Vinterglans)

  • Pachysandra terminalis (Vinterglans)

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy, alltidgrønn, bunndekkende, halvbusk med teppedannende skudd fra underjordiske stengler. Tykke, grønne stengler med 8-10 nær kransstilte, ovale til flikete, grovtannete alltidgrønne, blanke blad. Bladene sitter tett og dekker bakken godt. Hvite blomster, i korte aks i toppen av skuddene i mai-juni. Hannblomstene med grønne begerblad og tykke, gule pollenbærere, er mest synlige. Men blomstene betyr lite i prydsammenheng, sammenlignet med bladverket. Runde, hvite, glassaktige steinfrukter i september-oktober. Disse sees sjelden.

Vekstkrav og klimasone

Vinterglans trives best i moldrik, ganske fuktig, kalkfattig jord (pH 5-7), i halvskygge og skygge. Kan få gulfargete blad i kalkrik jord, sterk sol og ved nitrogenmangel. Planten etablerer seg langsomt, og bør gjødsles under etableringen. I tørre perioder og før vinteren bør planten vannes, slik at bladene ikke tørker ut. Planten bør få stå i fred på vokseplassen, men dersom deling er ønskelig, bør dette gjøres om vvåren.

Busken tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Vinterglans er en god bunndekkeplante på skyggefulle steder, for eksempel under busker eller ved nordveggen. Planteavstand: 30-50 cm. Ekstra verdifull plante på grunn av at den er vintergrønn.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Hele planten er giftig, men forgiftningsrisikoen bedømmes som liten. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Vinterglans formeres med deling og med toppstiklinger.

Sorter

Pachysandre terminalis ‘Green Carpet er en lav, kompakt sort.

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss