Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Virginiavandrejøde

Tradescantia virginiana

Synonyme navn er blomsterjøde, virginiavandrer og Tradescantia virginica. Slektsnavnet Tradescantia er etter John Tradescant (1570-1638), som var gartnermester hos Charles 1 av England på 1600-tallet. Navnet virginiana = fra Virginia, der planten først ble kjent. Noen engelske navn på planten er Virginia spiderwort.og spider lily.

Hjemsted/Opphav Tradescantia virginiana er heimehørende i de østlige og sentrale deler av USA, nærmere bestemt vest til Missouri, sør til nordlige Sør-Carolina og Alabama og nord til Ontario, Vermont og Michigan.

40-60 cm høy, eviggrønn, tuedannende staude med kjøttfulle røtter, opprette stengler, lange, smale blad og blå eller blåfiolette blomster, i juni-juli. Rabattplante. Klimasone: H4-5.

  • Tradescantia virginiana (Virginiavandrejøde) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

40-60 cm høy, eviggrønn, tuedannende staude med kjøttfulle røtter, korte, glatte opprette stengler og mattgrønne, smale, linjeformete eller svedformete blad med en bladslire og som ender i en avsmalnende spiss.

Blå eller blåfiolette blomster, som sitter få sammen i små klaser, i juni-juli. Blomsten har 3 mer eller mindre frie kronblad, 3 grønne begerblad og 6 pollenbærere med 2-flikete, gule pollenknapper. Hver blomst holder bare en halv dag, men det kommer stadig nye. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Tradescantia tåler mange slags jord, men den trives godt i en jevnt fuktig, men godt drenert, næringsrik, sandblandet moldjord, på en lun, på en vokseplass i sol og halvskygge. Selv om planten foretrekker litt sur jord, så vokser den også bra i kalkholdig jord.

Tradescantia virginiana tilrås plantet il klimasone H4-5.

Bruksområder

Virginiavandrejøde egner seg som rabattplante, og planten trives ved vannanlegg.

Allergi- og giftfare

Det er ingen sikre rapporter om helseproblemer ved dyrking av Tradescantia, men eldre litteratur nevner at arter i slekta kan gi hudplager. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Virginiavandrejøde formeres med toppstiklinger eller med deling.

Sort

Tradescantia virginiana ‘Brevicaulis’ er en 30-40 cm høy sort med rosa blomster. Ellers er veksten som arten.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss