Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ildblomkarse

Tropaeolum speciosum

Slektsnavnet Tropaeolum kommer fra gresk tropaion, som betyr seierstegn, og som viser til blomstens form. Artsnavnene speciosum betyr vakker, imponerende. I England brukes navn som flame flower og flame nasturtium.

Hjemsted/Opphav Ildblomkarse har sin naturlige utbredelse i Sør-Amerika, nærmere bestemt i Chile.

2-3 m høy, flerårig klatreplante, som i Norge brukes mest som en ettårig plante, men som dyrkes utendørs i våre beste kystdistrikt fra Sørlandet til Møre. Plante med tykke, treaktige røtter, forgreinete stengler og 5-6 delte, hjulformete blad med en håret underside og skarlagensrøde blomster i juni. Klatre- og ampelplante.

  • Tropaeolum speciosum (Ildblomkarse) Foto: nzpcn.org.nz

Plantebeskrivelse

2-3 m høy, flerårig, varmekrevende klatreplante som i Norge plantes mest som en ettårig plante. Men i kystdistrikter fra Sørvestlandet til Møre greier den seg på lune plasser utendørs.

Plante med tykke, treaktige røtter, forgreinete stengler og skruestilte, 5-6 delte, hjulformete blad med en håret underside.

Skarlagensrøde, ca. 4 cm brede, blomster med en gul tegning ved blomsterneglen. Blomstring i juni. Frukta er en 3-delt bærfrukts med ett frø i hver del.

Vekstkrav

Blomkarse trives best i en god, næringsrik, drenert, men jevnt fuktig, sandholdig moldjord i sol og halvskygge. Tørke og næringsmangel reduserer plantens blomstring og frodighet. Planten tåler regn.

Bruksområder

Ildblomkarse er en villig klatreplante, som klatrer av seg selv. Den er også en god ampelplante som også benyttes i espalier, pergolaer, ved murer, på rekkverk, langs altaner og i krukker og kasser.

Allergifare

Tropaeolum er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Men slekta inneholder de samme stoffer som korsblomstfamilien, og kan gi hudplager ved direktekontakt med plantesaften. Frøene som har en skarp smak, kan gi slimhinneirritasjoner ved tygging. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Blomkarse formeres med deling av de tykke, trevleaktige røttene.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss