Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Ildvortemelk ‘Fireglow’

Euphorbia griffithii ‘Fireglow’

Slektsnavnet Euphorbia kommer av gresk euforbion, en busk med melkesaft, som i sin tur kommer av eu = vel, og forbe = fõr, føde. Artsnavnet griffithii er etter lege og botaniker William Griffith, som ble beæret med navnet av direktøren for Kew Garden i London Sir Wilhelm Jackson Hooker (1785-1865), etter at han var med på ekspedisjonen som fant planten i Himalaya. Navnet vortemelk kommer av at melkesafta i planten visstnok skal etse bort vorter. I Sverige kalles planten eldltörel, og i England brukes navnet ‘Fireglow’ spurge.

Hjemsted/Opphav Euphorbia griffithii er viltvoksende i Himalaya. Planten ble oppdaget av en ekspedisjin i Bhutan, rundt 1837, som var ledet av dansken Nathaniel Wallich, som var direktør for det engelske ostindiske kompani i Calcutta.

50-80 cm høy, bladfellende, opprett staude med grønne blad med en rød midtnerve og klokkeforma blomsterstander som er omgitt av røde høyblad utover høsten. Rabatt- og solitærstaude. Klimasone H4.

  • Euphorbia griffithii (Ildvortemelk) Foto: hermie.com

Plantebeskrivelse

50-80 cm høy, bladfellende, opprett, greinet staude med grønne, lansettformet blad med en tydelig rød midtnerve. Bladene inneholder en giftig melkesaft som renner ut om plantene såres. Planten er sambo.

En hunnblomst med 3 grifler og flere hannblomster sitter sammen i en sammentrengte blomsterstand, som ligner en blomst, og flere slike samlinger sitter samlet i en skjerm. Denne blomsterstanden er omgitt av et klokkeforma, 5-fliket dekke, som er dannet av iøynefallende, sammenvokste røde høyblad. Selve blomstene er små og uanselige. Blomstring fra mai-juni, med de ildrøde høybladene sitter på til langt ute på høsten.

Vekstkrav og klimasone

Ildvortemelk vokser godt i tørr og fuktig, kalkholdig, næringsrik jord i sol og halvskygge. Planten bør få stå i ro, men kan deles om høsten. Men veksten står i ro 2-3 år etter deling. I barfrostperioder om vinteren bør planten tildekkes litt med granbar o.l.

Euphorbia griffithii tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Ildvortemelk ‘Fireglow’ er en vakker solitærplante og den egner seg i rabatter, i fjellhager og til villflor. Anbefalt planteavstand: 80 cm.

 Allergi- og giftfare

Euphorbia inneholder slimhinne- og hudirriterende melkesaft, som bryter fram når planten skades. Melkesafta kan gi rødfarging og væskefylte blemmer på hud og slimhinner. Hele planten er giftig. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Euphorbia formeres med frø, stiklinger eller ved deling. Stiklinger må settes i lunket vann i 15 minutter før stikking, for at melkesafta skal renne ut.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss