Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Vinrute

Ruta graveolens

Slektsnavnet Ruta har et uvisst opphav. Artsnavnet graveolens = med sterk lukt (planten). Det norske navnet kommer at planten ble brukt som et legemiddel mot pest og at den ble brukt sammen med vin. I Sverige heter planten vinruta og i England brukes navne som rue, common rue og garden rue.

Hjemsted/Opphav Ruta graveolens er viltvoksende i Sørøst-Europa, Middelhavsområdet, Nord-Afrika og i Vest-Asia.

30-60 cm, eviggrønn, stivt opprett halvbusk med grågrønne, ulikefinnete blad og gulgrønne, noe uanselige blomster. Hele planten inneholder eteriske oljer og er sterkt giftig. Bør ikke plantes der barn leker. Klimasone:H4.

  • Ruta graveolens (Vinrute) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

30-60 cm høy, eviggrønn, stivt opprett, godt forgreinet halvbusk med en vedaktig basis. Grågrønne, 4-12 cm lange, ulikefinete blad med fjørflikete småblad. Planten inneholder eteriske oljer og den har en sterkt stikkende lukt.

Gulgrønne, noe uanselige, skjermlignende blomster som sitter i kvaster i toppen av greinene. Endeblomsten er 5-tallig og sideblomstene er 4-tallige. Blomstring: juli-august. Frukta er en kapsel som inneholder mange frø.

Vekstkrav og klimasone

Vinrute vokser bra i flere typer jord, men trives best i godt drenert, kalkholdig, næringsrik, sandrik og ganske tørr jord i sol og halvskygge. Planten bør få stå i ro på vokseplassen i mange år.

Ruta graveolens tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Vinrute er en vakker rabattplante, som plantes mest i urtehager og i krydderhjørnet. Planten ble benyttet som en medisinplante alt i de gamle klosterhagene.

Allergi- og giftfare

Hele planten er giftig i alle sine deler og virker sterkt slimhinneirriterende. Direrktekontakt forårsaker ofte mer eller mindre alvorlige hudplager (væskefylte blemmer, opphovning, rødfargine etc.). Forgiftningsfaren ved spising er liten. Planten bør ikke plantes på steder der barn oppholder seg. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Vinrute formeres med frø eller stiklinger. Planten sår seg selv.

Sorter

Ruta graveolens ‘Jackman’s Blue’ er en engelsk seleksjon med tettere vekst, og sterkere blåfarge. Klimasone: H3.

Ruta graveolens ‘Variegata’ er en sort med uregelmessige kremhvite markeringer på bladene. Klimasone: H3.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss