Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fennikel

Foeniculum vulgare

Synonyme navn: vanlig fennikel, Foeniculum officinale og Anethum foeniculum. Slektsnavnet Foeniculum er av latin fenum = høy og culum = vanlig, allmenn. Artsnavnet vulgare = vanlig. I England et er vanlig navn fennel.

Hjemsted/Opphav Fennikel har sin opprinnelse fra Sørøst-Europa i området rundt Middelhavet. Men i dag dyrkes fennikel også i og Asia, ikke minst I Kina, i Afrika og I Sør-Amerika.

80-100 cm høy, flerårig kryddervekst, som dyrkes som ettårig i Norge. Planten har en kraftig rotstøkk, dype røtter, blågrønne, hule stegler, finnete blad med kjøttfulle bladslirer og gule, uanselige blomster. Planten har en kraftig, aromatisk duft.

  • Foeniculum vulgare (Fennikel) Foto: frukt.no

  • Foeniculum vulgare (Fennikel) Foto: hort.extension.wisc.edu

Plantebeskrivelse

80-100 cm høy, flerårig plante  som dyrkes som en ettårig plante i Norge. Fennikel har en kraftig rotstokk og røttene går dypt ned I jorda. Blågrønn, hul Stengel som av og til er rødlig. Finnete blad med lange, trådfine avsnitt og kraftige, kjøttfulle bladslirer.

Små, ganske uanselige gule blomster som sitter i store, buete dobbeltskjermer uten svøpblad. Fruka er et brungrønt, tørt frø, 4-9 mm langt med langsgående rygger.

Planten har en kraftig aromatisk duft og litt bitter smak. Det finnes mange kulturformer av fennikel.

Vekstkrav

Fennikel trives best i en næringsrik, veldrenert, men jevnt fuktig, sandbladet moldjord i sol eller halvskygge. Må vannes i tørre perioder.

Bruksområder

Fennikel er en kryddervekst som plantes i bed og store kasser og krukker. De tørkede frøene brukes til saus, fiskeretter, te og som brødkrydder.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Planten brukes i matretter.

Formering

Fennikel formeres med frø og dyrkes som en utplantingsplante.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss