Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sommerlys

Oenothera lindheimeri

Synonyme navn er sommergaura og Gaura lindheimeri. Slektsnavnet Oenothera er fra gresk oinos = vin og ther = tjeneste (vinforbedringsmiddel). Roten hos en av artene ble av romerne betraktet som et middel til å forsterke vinens virkning. Slektsnavnet Gaura kommer av gresk gauros = praktfull. Artsnavnet lindheimeri er etter den tyske botanikeren Ferdinand Jacob Lindheimer (1801-1879), som arbeidet ved Harvard University i Texas. Noen engelske navn er Lindheimer's beeblossom, white gaura, pink gaura, Lindheimer's clockweed og Indian feather.

Hjemsted/Opphav Sommerlys har sin opprinnelse fra USA, nærmere bestemt Texas og sørlige områder av Louisiana.

80-100 cm høy, flerårig plante som dyrkes som en ettårig. Tettgreina plante med underjordiske rotstengler, litt hårete stengler, lansettformete blad og hvite eller svakt rosa, langstilkete blomster som sitter i en luftig blomsterstand. Blomstring fra juli til oktober. God rabattplante.

  • Oenothera lindheimeri (Sommerlys) Foto: crocus.co.uk

Plantebeskrivelse

80-100 cm høy, flerårig plante (staude) som dyrkes som ettårig i Norge. Planten er tettgreinet, med underjordiske jordstengler og lett hårete, lansettformete blad.

Hvite eller svakt rosa, stjerneformete blomster som sitter på lange skaft og som sitter samlet i en luftig, ca. 15 cm lang blomsterstand. Blomsten består av fire hjerteforma kronblad og åtte, hårlignende pollenbærere. Blomstring: juli-oktober.

Vekstkrav 

Sommerlys trives best i godt drenert, noe tørr, sandholdig jord, på en solrik plass. Planten tåler dårlig vinterfuktighet og tung jord.

Bruksområder

Sommerlys er en god rabattplante som også plantes ofte i kasser og større krukker.

Allergi- og giftfare

Sikre opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Men hudplager av (dermatitt) forårsaket av yrkesmessig håndtering forårsaket av planter innen slekta finnes beskrevet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Sommerlys formeres helst med frø, og plante ut på voksesteder som en utplantingsplante.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss