Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Lonas

Lonas annua

Synonyme navn er gul Ageratum Santolina annua, Lonas inodora og Achillea inodora. Arten Lonas annua er eneste art i slekta. Artsnavnet annua = ettårig. Noen engelske navn er Yellow Ageratum og African Daisy.

Hjemsted/Opphav Lonas annua er viltvoksende i nordvestlige områder av Afrika (Algerie, Marokko og Tunisia), og i områder rundt Middelhavet, blant annet på Sicilia, sørøstlige Italia og Sør-Frankrike. Arten ble beskrevet av Carlos Vines & Druce, og som publiserte planten i 2014.

30-40 cm høy, ettårig, urteaktig plante med grønne, flikete blad og tallrike, gule, små, knappelignende blomster som sitter samlet i skjermer. Blomstring fra juli til frosten. Nøysom plante som egner seg i bed, til snitt og særlig til tørking.

  • Lonas annua (Lonas) Foto: gardenseedsmarket.com

Plantebeskrivelse

30-40 cm høy, ettårig, urteaktig plante med vekselvis ordnede, grønne, flikete blad.

Gule, små, knappelignende blomster som sitter samlet i tette skjermer. Hver blomsterstand består av dusinvis av blomster. Blomstring fra juli til ut I oktober.

Vekstkrav

Lonas er nøysom plante med tanke på vokseplassen. Men planten trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig sandholdig moldjord, på en lun og varm vokseplass. I tørkeperioder bør planten vannes. Men den tåler dårlig vær.

Bruksområder

Lonas er en flott plante i bed og i potter og kasser, foruten at den brukes til snitt. Videre er planten mye brukt til tørkete buketter. For tørking må blomstene høstes før de har åpnet seg for mye. Det anbefales å tørke i bunter, som henger opp ned på et mørkt sted.

Allergifare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Lonas formeres med frø, som enten kan såes direkte på vokseplassen eller at frøet sås i hus og småplantene plantes ut som utplantingsplanter når faren for nattefrost er over. Anbefalt planteavstand: 20 cm.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss