Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

«Koppblomst»

Nierembergia hippomanica

Slektsnavnet Nierembergia er oppkalt etter Juan Eusebio Nieremberg, en spansk jesuitt-teolog og naturforsker fra 1600-tallet. Artsnavnet hippomanica = giftig for hester. Vanlige engelske navn på planten er Nierembergia og cupflower.

Hjemsted/Opphav Nierembergia kommer opprinnelig fra Argentina.

10-15 cm høy, flerårig, urteaktig plante som i Norge dyrkes som ettårig. Tuedannende plante med stive, svært smale blad og blålilla og hvite, skålforma blomster med et sitrongult senter, fra juni til september. Plantes i bed, ampler og kasser.

  • Nierembergia hippomanica (Koppblomst) Foto: hort.extension.wisc.edu

Plantebeskrivelse

10-25 cm høy, flerårig, urteaktig, spinkel plante med tuedannende vekst, som dyrkes som en ettårig plante hos oss. Skruestilte, svært smale, stive, nesten hele blad.

Blålilla og hvite, 1,5 cm brede, skålformete blomster med et sitrongult senter. Blomstring: juni-september. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav

Nierembergia trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig, sandrik moldholdig, i sol og halvskygge. Blomstene tåler en god del regn uten å ta nevneverdig skade.

Bruksområder

Nierembergia plantes ofte i blomsterbed i fjellhager, ofte som en kantplante. Men den plantes også mye i kasser og krukker, og som en ampelplante verandakasser. Tåler dårlig tørke og må vannes i tørre perioder.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved utendørs dyrking er ikke funnet.

Formering

Nierembergia formeres ofte med frø. Hos oss dyrkes den helst som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over. Men planten kan også formeres med stengelstiklinger som tas på sensommeren.

Noen sorter

Nierembergia hippomanica ‘Mont Blanc’ har blå blomster.

Nierembergia hippomanica ‘White Robe’ har hvite blomster.

Nierembergia hippomanica ‘Purple Robe’ har blåfiolette blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss