Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Honningurt

Phacelia tanacetifolia

Et synonymt navn er vanlig honningurt. Slektsnavnet Phacelia kommer av gresk fakelos = knippe, som viser til blomstene som sitter i knipper. Artsnavnet tanacetifolia betyr blad som Tanacetum, som er reinfannslekta. Noen engelske navn på honningurt er lacy phacelia, tansy-leaf phacelia, blue tansy, purple tansy og fiddleneck.

Hjemsted/Opphav Honningurt stammer fra de vestlige og sørlige delene av Nord-Amerika, først og fremst California. Men planten er også vanlig plantet I Europa og andre verdensdeler.

50-100 cm høy, ettårig, urteaktig plante med pålerot, stivhårete stengler, fjærdelte, grågrønne blad og blå, traktforma blomster med tydelige pollenbærere. Blomstring i mai-juni. Rabattplante for bed og større kasser. Tiltrekker seg pollinerende insekter.

  • Phacelia tanacetifolia (Honningurt) Foto: Wikipedia

Plantebeskrivelse

50-100 cm høy, ettårig, urteaktig, opprett plante som forgreiner seg i toppen, med en dyp pålerot, stivhårete stengler og skruestilte, fjærdelte, grågrønne, sagtannete blad som er dekt med stive hår på begge sider.

Lysfiolette eller blå, traktformete, regelmessige, 5-tallige blomster med svært tydelige pollenbærere, som sitter i toppene av stenglene. Blomstene inneholder rikelig med honning. Blomstring skjer i mai-juni. Kapselfrukter med mange frø.

Vekstkrav

Honningurt er en plante som vokser godt i de fleste godt drenerte, kalkholdige, næringsrike jordarter. En blanding av mold og sand er gunstig, på en plass med sol eller halvskygge.

Bruksområder

Honningurt er en rabattplante som plantes i bed eller litt større potter eller kasser. Den er en god kantplante. Blomstene tiltrekker seg alle typer pollinerende insekter på grunn av sitt honninginnhold. I medisinen er den brukt i behandling av febersykdommer.

Allergifare

Planten har klebrige overflater med kjertelhår og kan ved direkte kontakt forårsake hudplager. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Honningurt formeres med frø som ofte sås direkte på vokseplassen. Ved å så i flere omganger, fås blomstring over en lengre periode.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss