Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Klokkehonningurt

Phacelia campanularia

Slektsnavnet Phacelia kommer av gresk fakelos = knippe, som viser til blomstene som sitter i knipper. Artsnavnet campanularia er av latin campanula = klokke (blomstens form). Noen engelske navn på klokkehonningurt er Arizona Bluebell, Desert Bluebell, California Bluebell, Desert Scorpionweed og Desert Canterbury Bells.

Hjemsted/Opphav Klokkehonningurt har sin opprinnelse I det vestlige USA og Canada, men det meste av utbredelsen er I California, innenfor ørkenene Mojave og Sonoran.

15-25 cm høy, ettårig, urteaktig plante med buskaktig vekst, klebrige stengler, ovale, grågrønne blad og mørkeblå, klokkeforma blomster med hvite pollenbærere. Blomstring i juni-juli. Rabattplante for bed og større kasser. Tiltrekker seg pollinerende insekter.

  • Phacelia campanularia (Klokkehonningurt) Foto: calscape.org

Plantebeskrivelse

15-25 cm høy, ettårig, urteaktig, opprett plante med buskaktig vekst, kjertelhåra stengler, skruestilte, ovale, grågrønne, avrundete, grovt tannete blad med tydelige nerver.

Store, mørkeblå, 5-tallige, klokkeformete, 2,5 cm brede, blomster med hvite pollenbærere og en mørk flekk på hvert av de fem kronbladene. Blomstene sitter i knipper og peker oppover. Blomsten inneholder honningkjertler. Blomstring skjer i juni-juli. Kapselfrukter med mange frø.

Vekstkrav

Klokkehonningurt er en plante som vokser godt i de fleste godt drenerte jordarter på solrike steder. Opprinnelig vokser planten på tørre, grusholdige jordarter i ørkenstrøk. med sol eller halvskygge.

Bruksområder

Klokkehonningurt er en rabattplante som plantes i bed, kasser og potter. Den er en god kantplante. Blomstene tiltrekker seg alle typer pollinerende insekter på grunn av sitt honninginnhold.

Allergifare

Planten har klebrige overflater med kjertelhår og kan ved direkte kontakt forårsake hudplager. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Klokkehonningurt formeres med frø som ofte sås direkte på vokseplassen. Ved å så i flere omganger, fås blomstring over en lengre periode.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss