Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sypressurt (Bomullslavendel)

Santolina chamaecyparissus

Synonyme navn er helgenurt, Santolina incana og Santolina chamaecyparissus ssp. tomentosa. Slektsnavnet Santolina er fra latin Santolina herba = urt fra Saintonge i Frankiike. Artsnavnet chamaecyparissus = sypress. Noen engelske navn er Santolina, Gray Santolina, Cotton Lavender, Ground Cypress og lavender-cotton.

Hjemsted/Opphav Sypressurt har sin opprinnelse fra vestlige og sentrale deler av Middelhavet.

30-80 cm høy, ettårig halvbusk med kompakt vekst som dyrkes som en ettårig bladplante. Eviggrønne, aromatiske, sølvgrå blad og små, gule blomster fra juli-august. Rabattplante i bed og kasser.

  • Santolina chamaecyparissus (Sypressurt) Foto: zimbabweflora.co.zw

Plantebeskrivelse

30-80 cm høy, tettvokst, opprett, halvbusk med en kompakt vekst som dyrkes som en ettårig plante hos oss. Eviggrønne, aromatiske, brede, sølvgrå, smale, flikete, velduftende blad og gule, knappeformede, 2 cm brede blomster. Blomstring: juli-august.

Vekstkrav

Sypressurt trives best i en veldrenert, godt sandholdig, tørr, mager moldjord, på en solrik plass.

Bruksområder

Sypressurt er en god rabattplante i bed og i kasser. Dessuten brukes planten i dekorasjoner.

Allergifare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking av Santolina er ikke kjent. Men det aromatiske bladverket kan skape vansker for personer med duftoverfølsomhet. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Santolina kan formeres med frø og stiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss