Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Potetbusk

Lycianthes rantonnetii

Synonyme navn er blå potetbusk og Solanum rantonnetii. Artsnavnet rantonnetii er etter en fransk gartner Barthélémy Victor Rantonnet (1797-1871). Et par engelske navn er blue potato bush og Paraguay nightshade.

150-200 cm høy, rasktvoksende, eviggrønn busk med busket vekst, som i Norge dyrkes som ettårig. Ovale, mørkegrønne blad og blå, fiolette eller hvite, svakt duftende, traktformete blomster, hele vekstsesongen til frosten kommer. Plantes ofte i større krukker, som kan flyttes innendørs om vinteren.

  • Lycianthes rantonnetii Potetbusk) Foto: whitehousenursery.com.au

Plantebeskrivelse

1,5-2 m høy, rasktvoksende, eviggrønn busk med en kompakt, busket vekst, opprtette stengler og ovale, mørkegrønne blad. Siden busken som på sitt hjemsted vokser i et varmt, tropisk klima, og ikke tåler frost, dyrkes den som en ettårig plante utendørs hos oss. I tropisk klima blir busken flere meter høy, men den tåler godt beskjæring.

Blå, fiolette eller hvite blomster (etter sort), som er svakt duftende, traktformete og 1-3 cm brede. Blomstring hele året fra utplanting til frosten kommer om høsten. Frukta er en kapsel med mange små frø.

Vekstkrav

Potetbusk er en varmekrevende busk som trives best i en veldrenert, godt moldholdig, næringsrik, kalkholdig jord på en lun, solrik vokseplass. Jorda på vokseplassen kan forbedres ved innblanding av torv. Den tåler dårlig vind.

Bruksområder

Potetbusk dyrkes ofte i store potter eventuelt med andre sommerblomster som underplanting. Den dyrkes også som et oppstammet, lite tre i kasser og kar, og som overvintrer på et frostfritt sted. Endelig brukes den som potteplante innendørs. Planten tiltrekker seg pollinerende insekter.

Allergi- og giftfare

Potebusken har som andre planter innen familien, et bladverk som inneholder giftige stoffer. Ved jevnlig kontakt med planten kan plager som øyeirritasjoner og hudplager (dermatitt) forekomme. Bør ikke plantes i barnemiljøer. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Potetbusken kan formeres med halvmodne stiklinger om sommeren.

Noen sorter

Lycianthes rantonnetii Montreaux’ – en sort med vakre blåfiolette blomster.

Lycianthes rantonnetii ‘Variegata’ en sort med grågrønne blad med hvite kanter og vakre blå blomster.

Lycianthes rantonnetii ‘White– en sort med vakre snøhvite blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss